Trükkös kísérletek 3.



Ismét Tom Tit. 

Mint már írtam, egy régi, az 1800-as évek végén íródott, szuper könyvet vettem nemrégiben egy antikváriumban.  Tele van trükkökkel, játékokkal, kísérletekkel. Az első cikkemben többek között a bukfencező bohócot és a homlok-írást mutattam be 
(http://www.modernnagyi.hu/2019/10/trukkos-kiserletek.html), a másodikban „Foucault (fukó), almából készült ingáját” (http://www.modernnagyi.hu/2019/11/trukkos-kiserletek-2.html). Most megint kiválasztottam négy érdekességet. A saját szavaimmal írom le, mert a könyv tartalmilag és főleg helyesírás tekintetében elég régies. Pl:”nehány percz mulva …”
Az ármányos pohár
Ezt a furcsa nevet nem én találtam ki, ez így van a könyvben is. Pedig szó sincs ármányról. Csak egy kis fizika. Egy pohárba rakok langyos vizet. Egy nem túl vastag kartonlapot teszek rá úgy, hogy sehol se lógjon ki a pohár széle, majd ott hagyom kb. fél órára. A képen is látszik, hogy a lap behorpad. Ekkor megfordítom, úgy hogy most a domború fele van felül, és ráteszek egy könnyű golyót (én leves-gyöngyöt tettem rá). Párpercen belül, a lap alakja megint változik és a golyó leugrik.

Golyó a tányérban
Egy tányérba egy olyan papírkarton kört raktam, aminek a közepe ki lett vágva. A tányérra, a kartonon kívül raktam egy kis golyót. A gyermek feladata, hogy a golyót bevarázsolja a kör közepére úgy, hogy nem nyúl hozzá. Ha csak a tányért mozgatja, forgatja feltehetőleg nem fog sikerülni. Ám ha egy kicsit, hirtelen feldobjuk a tányér tartalmát, és közben a tényért úgy mozdítjuk, hogy a lyuk a golyó alá kerüljön, a siker biztos. Egy-két próbálkozás után sikerülni fog.

Tükörírás
Lehet próbálgatással és lehet úgy, hogy valaki odatesz egy tükröt, és abban nézi, hogy mit csinál. De van ennél egyszerűbb módja is. Fogunk mindkét kezünkbe egy ceruzát, és egyszerre, ugyanazt el kezdjük írni. A bálkéz akaratlanul azt csinálja, mint a jobb. A végeredményt megnézhetjük egy tükörrel.

Tűbefűzés
Aki szokott varrogatni, az tudhatja, milyen nehéz egy szál cérnát befűzni. Nekünk ez gyerekjáték! Sőt nem egyet, hanem ötöt, hatot tízet vagy még többet is befűzünk, egy percen belül. Hogy hogyan? Van egy kis trükkje.
Levágunk kb 2-3 m cérnát és befűzzük egy viszonylag nagyobb lyukú tűbe. A cérna két végét egyforma hosszúra húzzuk. Jobb kezünkben a tű, balkezünkben a cérna, majd a tűtől kb. 10-12 cm-ig szorosan besodorjuk azt. A tűtől 3-4 cm-re a sodráson keresünk kis lyukat, és azon áthúzzuk a tűt, majd a tű tövénél szétválasztjuk a két cérnát és a felsőt el kezdjük balra húzni. Mivel a sodrás miatt egy kis láthatatlan csomó keletkezett, a kis csomóval együtt átjön még két másik szál is, így már 3 szál van a tű lyukában. Ha folyamatosan húzzuk, folyamatosan áthúzunk több szálat, addig ameddig a cérna el nem fogy. A végén a karikába összegyűlt cérnákat alul elvágjuk, így úgy néz ki, mintha többször befűztünk volna egy-egy cérnát. Ha valakit el akarunk a mutatvánnyal kábítani, előre meg kell csinálni a sodrást és az első áthúzást. Ezt megmutatjuk, majd mindenkinek adunk egy-egy tűt és cérnát azzal, hogy fűzzön át annyit, amennyit csak tud. Amíg mindenki ezzel bajlódik, addig az asztal alatt mi többször áthúzzuk a cérnát, végül alul elvágjuk és felmutatjuk.


Megjegyzések