Logikai játék 2.

Nyuszis-logi-tili-toli.


Alig egy hónappal ezelőtt készítettem egy un. Logi-tili-toli játékot. (http://www.modernnagyi.hu/2024/02/logikai-jatek.html ) Most, így húsvét közeledtével, kicsit változtattam rajta, húsvétibbá tettem, és újból közreadom. Ha ne adjisten esne az eső és nem lehet kimenni, ezzel is elszórakozhatnak a gyerekek.

Ha már van egy kész,  húsvétivá tenni gyerekjáték. Készítettem 5 piros és 4 kék hímestojást, valamint egy nyuszikát. 

A képeket kivágtam, a kékre kék tojást, a pirosra piros tojást, a fehér nagyra egy nyuszikát ragasztottam. A szabály változatlan. 

Íme, az eredeti játék, illetve készítése:

Mire volt hozzá szükségem?

  • Kettő karton doboz, egy vastagabb és egy vékonyabb.
  • ragasztó, vonalzó, olló,
  • szigetelőszalag, 3 színben.

Hogyan készült?

Lapocskák

A vastag falú karton dobozból vágtam ki a lapocskákat. Egészen pontosan 10 darabot.

  • 1 db 10x10 cm-es 1 rétegűt, (ez 1 lap)
  • 4 db 5 x 5 cm-es 2 rétegűt, (ez 8 lap)
  • 5 db 5 x 10 cm-es 2 rétegűt (ez 10 lap).

Ezért fontos, hogy vastag kartonból készüljön, mert a 2 réteg (2 cm), kétszer olyan magas, mint az 1 rétegű (1 cm) és ennek a játékban fontos szerepe van. 

A kétrétegű lapokból kétszerannyi kell, mert 2-2-t összeragasztottam. Különböző színű szigetelőszalaggal körberagasztottam, egyrészt, hogy szebb legyen, másrészt, hogy könnyen megkülönböztethető legyen. Kék, piros, fehér. 

Doboz

Ez lehet vékonyabb falú doboz is. Én egy nagyobból készítettem. A lapocskák miatt egy 20 x 25 cm-es kellett volna, de mindegyik oldalát 1-1 cm-rel megnöveltem, hogy ragasztások után is még könnyen csúsztathatók legyenek. A doboz magasságából is levettem, most 4 cm, és hogy szebb legyen, körbe szigetelőszalaggal beragasztottam. A játék szempontjából a legfontosabb, hogy a doboz rövidebbik oldalán, ott, ahol a fekvő és az álló lap találkozik, vagyis a doboz alsó élén, vágunk egy 10,3 cm hosszú, 1cm magas rést, nyílást. 

Játék menete:

Berakjuk a 10 lapot a dobozba úgy, hogy a fehér, legnagyobb lap a legmesszebb kerüljön a nyílástól. Ezt követően berakjuk az összes többi lapot is tetszőlegeden.

Cél, a fehér lap, résen való eltávolítása. 

Ha egy játékos játszik, csak tologatja a lapokat addig, amíg ki nem sikerül tolni a fehéret.  

Ha két játékos játssza, felváltva tologatnak. Aki a kék, az kezdi a játékot, mert abból csak 4 db van a pirosból 5. Az győz, akinek sikerül a fehéret kitolni.

Ha még több játékos van, az időt lehet mérni. Az győz, aki rövidebb idő alatt löki ki a fehéret.



Megjegyzések