Logikai játék

Logi-tili-toli.


Ezt a címet nyilván meg kell magyaráznom. Azért „logi”, mert logikai, és azért „tili-toli”, mert különböző négyszögeket kell ide-oda tologatni, adott szabályok szerint. Szerintem 5-105 évesig játszható.

Az a helyzet, hogy láttam egy nagyon szép kivitelezésű, fa játékot, ami majdnem ilyen. Pontosabban formára, küllemre nem, de tartalomra teljesen ez. Viszont szállítással együtt közel 10 000 Ft. Szóval az ötlet nem az enyém, a kivitelezés, a megvalósítás viszont igen. És nem került egy fillérembe se. Ahogy a gyerekeket ismerem, úgyis csak egyet-kettőt játszanak vele, aztán csak megy polcra.

Mire volt hozzá szükségem?

  • Kettő karton doboz, egy vastagabb és egy vékonyabb.
  • ragasztó, vonalzó, olló,
  • szigetelőszalag, 3 színben.

Hogyan készült?

Lapocskák

A vastag falú karton dobozból vágtam ki a lapocskákat. Egészen pontosan 10 darabot.

  • 1 db 10x10 cm-es 1 rétegűt, (ez 1 lap)
  • 4 db 5 x 5 cm-es 2 rétegűt, (ez 8 lap)
  • 5 db 5 x 10 cm-es 2 rétegűt (ez 10 lap).

Ezért fontos, hogy vastag kartonból készüljön, mert a 2 réteg (2 cm), kétszer olyan magas, mint az 1 rétegű (1 cm) és ennek a játékban fontos szerepe van. 

A kétrétegű lapokból kétszerannyi kell, mert 2-2-t összeragasztottam. Különböző színű szigetelőszalaggal körberagasztottam, egyrészt, hogy szebb legyen, másrészt, hogy könnyen megkülönböztethető legyen. Kék, piros, fehér. 

Doboz

Ez lehet vékonyabb falú doboz is. Én egy nagyobból készítettem. A lapocskák miatt egy 20 x 25 cm-es kellett volna, de mindegyik oldalát 1-1 cm-rel megnöveltem, hogy ragasztások után is még könnyen csúsztathatók legyenek. A doboz magasságából is levettem, most 4 cm, és hogy szebb legyen, körbe szigetelőszalaggal beragasztottam. A játék szempontjából a legfontosabb, hogy a doboz rövidebbik oldalán, ott, ahol a fekvő és az álló lap találkozik, vagyis a doboz alsó élén, vágunk egy 10,3 cm hosszú, 1cm magas rést, nyílást. 

Játék menete:

Berakjuk a 10 lapot a dobozba úgy, hogy a fehér, legnagyobb lap a legmesszebb kerüljön a nyílástól. Ezt követően berakjuk az összes többi lapot is tetszőlegeden.

Cél, a fehér lap, résen való eltávolítása. 

Ha egy játékos játszik, csak tologatja a lapokat addig, amíg ki nem sikerül tolni a fehéret.  

Ha két játékos játssza, felváltva tologatnak. Aki a kék, az kezdi a játékot, mert abból csak 4 db van a pirosból 5. Az győz, akinek sikerül a fehéret kitolni.

Ha még több játékos van, az időt lehet mérni. Az győz, aki rövidebb idő alatt löki ki a fehéret.



Megjegyzések