Húsvét ’23, „Ú” mint Út

HÚSVÉT előtt 1 nappal


Út rögös, hol nem kísérnek barátok (Elizbeth Shane). Húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe. Egyházak, családok, barátok ünnepelnek, és e napokhoz világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik.

Nagyhéten belül, a Húsvéti Szent Háromnapon, azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról. Szinte minden népnél rengeteg szokás kötődik ehhez az ünnephez. A hagyományok jelentős része nem épült be a keresztény vallás ünnepi rítusaiba, hanem azzal párhuzamosan, mint falusi közösségek ünnepi szokásai maradtak fent. Jézus Jeruzsálembe vonulásának, a rögös út megtételének emlékünnepe a húsvét előtti, ún. virágvasárnap. A 6. századtól kezdve ekkor körmeneteket tartottak, ahol a pálma az időjárási viszontagságok mellett a különféle varázslatoktól is megvédett. Nálunk ezt a szentelt pálmát helyettesíti a barka.

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek, a természet megújulásának, s ehhez kapcsolódóan Jézus feltámadásának a jelképe is. 

http://www.modernnagyi.hu/2019/03/husvet-2019.html

http://www.modernnagyi.hu/2021/03/husveti-szimbolumok.html

https://www.youtube.com/watch?v=pK_N6pm8c0A

Tojás és élet



Megjegyzések