Húsvéti szimbólumok

 Pompon-csirke készítés. 


A számtalan húsvéti szimbólumok közül, pomponból elkészítettük a kiscsirkét és a nyuszikát. Mindkettő jellegzetesen szimbóluma a húsvéti ünnepeknek.

A húsvéti szimbólumok története hosszú múltra nyúlik vissza, gyakran vallásos vagy népi tradíciókra épülve. Már az ókori rómaiak, görögök és más civilizációk is tartottak Húsvéthoz hasonló ünnepet, amelyben számos, ma is ismert jelkép is jelen volt. Mik is a kereszténység legnagyobb ünnepének legfontosabb jelképei?

A bárány, szerte a világon a húsvét egyik legnagyobb szimbóluma. Jézus Krisztust szimbolizálja, aki meghalt az emberiség bűneiért. A zsidók bárányt áldoztak minden húsvétkor.

A színes tojásokkal megtöltött kosarak hagyománya a tradicionális tojásfestés folytatásaként született. A színes, mintázott tojások az új élet ünnepét jelképezik. A hívek húsvét ünnepén a szimbolikus élelmiszereket mind egy kosárba halmozták: kenyér, bárány, tojások.

Húsvéti liliom. Az erős illatú virág a “trombitákat” jelképezi, amelyek az új élet fakadását híresztelik. A tavasz (új élet) eljövetelével a hidegnek (kopár sírnak) búcsút inthetünk, hisz van élet a halál után! A fehér liliom a tisztaságot, bűntelenséget jelképezi. Ezzel a virággal veszik körbe magukat az emberek húsvétkor. A legenda szerint Jézus Krisztus verejtékéből nőtt a fehér liliom.

Húsvéti nyuszi, ez a kis állat a családot jelképezi: az édes, kedves nyulak jól szaporodnak – így kell tennie Isten minden teremtményének. Minden kereszténynek békés, szerető, népes családot kell létrehoznia. Angolszász hiedelmek szerint, a húsvéti nyúl a holdat jelképezi, ugyanis a nyúlról úgy tartják, hogy soha nem csukódik le a szeme, mint a holdnak.   

Kereszt és feszület, a Húsvét ünnepének egyik legfontosabb vallási szimbóluma, a keresztre feszített Jézus, aki bűneinkért áldozta fel magát, majd legyőzte a halált és feltámadt sírjából. A kereszt a kereszténység legjelentősebb szimbóluma, hisz a feltámadást jelképezi.

A húsvéti gyertyák azért fontosak, mert az ünnep tiszteletére a hívek gyakran gyújtanak gyertyát. A fény a boldogságot és Krisztus jelenlétét szimbolizálja, aki feltámadt a halottak közül. Úgy tartják, az ünnepi gyertya megnyitja az utat az új élet felé, ezért bír ekkora jelentőséggel.

Végül, de nem utolsósorban, a kiscsibék: Az újonnan kikelt csibék az életet szimbolizálják, amely látszólag ezelőtt nem létezett – ez Jézus feltámadására utal, vagyis arra, hogy van élet a halál után is.

Ennek készítést, vagyis a pompon-csibénk készítését, videón be is mutatom. 


 

 

Megjegyzések