Az anyanyelv nemzetközi napja 02.21.

1999 óta ünnep. 


UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére, gazdagságára, pótolhatatlanságára.

Azt mondják, anyanyelvünkben egymillióra tehető a szavak száma, ám ebből még a Magyar Értelmező Kéziszótár is csupán hetvenezret tartalmaz. A nyelvek szókészletét nem véletlenül nevezik szókincsnek, az egyén és társadalom fejlettségének mutatója az, hogy mennyit birtokol ebből a kincsből. Gyakran hallani, hogy pusztul anyanyelvünk, egyre több a szabályokat felborító idegen hatás. Régen a germanizmust, újabban az angol hatást ítélik veszélyesnek.

Ám én ennél sokkal veszélyesebbnek tartom a mai „trendit”. Ezt! Nagyon enyhén és finoman fogalmazva, hogy az emberek nagyrésze, túl leegyszerűsítik a kommunikációt, szóban is és írásban főleg. És akkor az obszcén kifejezésekről még nem is beszéltem. Egyesek már nem csak a dühük, a mérgességük kifejezésére használják, hanem az örömre, jóra is. Gondoljunk csak arra, hányszor találkozunk azzal, hogy valami „k…. jó”. Ennyire igénytelenek lettünk, vagy ennyire elfogyott a szókincsünk. A többesszámot csak udvariasságból használom, mert szeretném azt hinni, hogy sokakra, rá biztosan nem jellemző ez a stílus. Ha nekem valami (vagy valaki) nagyon tetszik – mondatkörnyezettől függően – a következő szavakat használnám: bír, bejön, kedvel, rajong, csíp, imád, vonzódik, imponál, szimpatizál, favorizál, bolondul érte, kedvére van, odavan érte, ínyére van, szívlel, rokonszenvez, gyönyörködtet, elbűvöl, stb.

No, és ami legfájóbb az egészben, akiktől tanulhatnának a hétköznapi emberek, stílust, szép kifejezéséket, érdekes szófordulatot, mondjuk a politikusoktól, a bemondóktól, a riporterektől, azok sem erőltetik meg magukat. Sőt! Most már lassan ott tartok, hogy annak is örülök, ha nem beszédhibás. A helyes hanglejtés?!? Mintha kiment volna a divatból. Nem akarom ismételni magamat, erről már írtam egyszer, sőt, az unokáimnak készítettem játékot is hozzá. 

Őrizzük hát a magyar kincset, az anyanyelvünket! Hogy is mondta Jókai Mór? „Egy kincs van minden nemzetnek adva, míg azt megőrzi híven, addig él. E kincs neve: Édes anyanyelv”.

Végül, Tolnai Vilmos gondolataival zárom soraimat: „Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe.” Ugye, ezt senki nem akarja!

Íme a játék : http://www.modernnagyi.hu/2021/11/hanglejtes.html





 

Megjegyzések