Vakációs heti terv

Tervezés.

Nagyon fontos dolog! Folyamatosan, egész kiskortól tanulni, gyakorolni kell. Sajnos sok felnőttből (sőt némely politikusból is) hiányzik ez a képesség.

Vakáció van! Ez sok lehetőséget hordoz magában. Van, aki nyári napközibe megy, van, aki táborba, van, aki a nagyszülőkhöz, van, ahol a szülők felváltva vannak szabadságon, de akár így van, akár másként, tervezni kell. Már egy 7-8 éves gyermekkel le lehet ülni és megbeszélni, hogy mi legyen a jövő héten. És minél nagyobb, annál nagyobb önállóságot hagyni neki. A fő, hogy változatos, szórakoztató és hasznos legyen. Abból kell kiindulni, hogy amit tud a gyermek, azt hadd csinálja egyedül, amit nem tud vagy új, ott (kortól függően) be kell segíteni. Mit is jelentenek ezek a megnevezések? (Ami persze lehet más is, sőt, kívánatos lenne, 1, 2 hetente váltani, újat kitalálni.)

Vadásznap: Mi mindenre vadászhat a gyermek? Légy, szöcske katica, szitakötő stb. mind szoba jöhet, de ha egyik sincs akkor még mindig ott a lehetőség a papírállatok, pl. Rókavadászat.http://www.modernnagyi.hu/2022/06/rokavadaszat.html. Esetlegbivalyvadászat. 

A dobás napja: Itt minden olyan játék szóba jöhet, ahol valamit el lehet dobni. Labda, lufi, papír repülő, egyenes bot, vagy „üstökös”. Ami a legérdekesen és legvidámabb nyáron, amikor egy vödör vizet kirakunk, belemártjuk a szivacsot, és azzal dobálózunk, illetve dobálóznak a gyerekek. 

Konyhanap: Akár leányról, akár fiúról van szó, és akárhány éves, nem árt, ha megfordul a konyhában, és segít vagy készít valamit. Mosogató gépbe be, ki. Keverés, terítés, krumplipucolás stb. Vannak a neten direkt gyerekeknek való receptek, akár egyedül is megpróbálkozhat vele. http://www.modernnagyi.hu/2020/06/kis-cukraszaim.html

Álmodozás napja: Ezen a napon lehetnek a művészetek a főszereplők: tánc, zene, vers. Vagy a kedvesség, örömszerzés, ajándékkészítés stb.

Ceremónia napja: A hétköznapokba is kell valami ünnepi. Egy személyre szabott vers, egy szép teríték, egy csokor virág az asztalon, ami más, és gyönyörködtet, és persze egy gyermek is eltudja készíteni. Ez örömöt okoz annak, aki adja, és annak is, aki kapja. Aztán ott az öltözködés, mint játék. Felvenni anya ruháit, mindenféle rongyokat, vagy ruhát tervezni. Valailyen alkalmat, szerepet kitalálva tervezni, alakítani, felvenni, divatbemutatót tartani. 

Irka napja: Az irka szót már nem nagyon használjuk, de bizonyára tudjátok, hogy a füzetet jelenti. Én tágabb értelemben használom: írás, olvasás, könyv, és minden, ami ezzel kapcsolatos.

Ó, hát ez a TE napod: A hét vége, legyen a családé! Kirándulás, túrázás, fürdés valahol, de legalább egy közös nagy séta, sok beszélgetéssel.

Fönt, a vízszintes sorban a következőket látjuk: anyának segíteni, játék kint, játék bent, barkácsolás, játékos tanulás, elmélyülés. Azt hiszem, ezek a kifejezések magukért beszélnek. A két oszlop kereszteződésébe kerül röviden egy tennivaló vagy egy játék. Én csak ötletindítónak írtam, mindenki a saját, illetve az adott gyermek ízlése és kívánsága szerint töltse ki! Aztán hétről hétre meg kell újítani. A végére már úgy megy majd, mint a karikacsapás. 


 

Megjegyzések