Egyszerű játékok 5.

Kaviccsal 


folytatom az „Egyszerű játékok” sorozatomat. Kavicsot szó szerint, úton útfélen találhatunk. Már a puszta keresgetése is jó szórakozás, de lehet dobálni, festeni, ragasztani sőt még akár tanulni is vele. Vegyük sorra!

Csak kavics:

1. Az egyik legismertebb játék az ugróiskola, nem működne kavics nélkül. Vagy ahhoz hasonló játékom, aminek az Udvari társasjáték nevet adtam:   http://www.modernnagyi.hu/2020/06/udvari-tarsasjatek-vakaciora.html  

2. Kavics petang (ezt a nevet én találtam ki az eredeti francia PETANQUE szóból kiindulva, csak ezt golyókkal játsszák) A játék egyszerű, hasonlót (szintén golyóval) a Pálutcai fiúknál láthattunk. Kirakunk, egy csokit, vagy cukorkát, vagy almát stb. szóval valami kívánatost. Mindenki kap két kavicsot, majd megpróbálja a finomsághoz minél közelebb dobni. Akinek sikerül, az viszi a nyereményt.

3. Lehet különböző feltételekkel csoportosítani: A legegyszerűbb, ha gyűjteményünket nagyság szerint sorba rakjuk, kicsit nehezebb, ha a feltétel a szögek száma. Vagyis első egy kerek kavics, aminek nincs szöge, a másodiknak egy szöge legyen, a harmadiknak kettő, majd három és így tovább. 

4. Rendezhetünk kavics-szépségversenyt. A tulajdonosnak meg kell indokolni, hogy miért azt a kavicsot nevezte a versenyre. Alakja? Színe? Fénye? Más? 

Kavics festése:

1. Festhetjük ecsettel, filctollal,

2. körömlakkal, 


3. radíros ceruza radíros végével. 

4.Egy dobozba rakunk egy rajzlapot, egy csomó kavicsot, végül különböző színű festéket. Mindezt jól összerázzuk, kivesszük egyenként a kavicsokat, és kész a kép, csak meg kell várni míg megszárad. 


Dekupázs technikával kisebb, nagyobb képecskéket rakhatunk a kavicsra.

Így készült a kavics-mese. 


Így készültek az ékszerek. 


Képalkotás

1. Ragasztással 

2. Homokba (vagy földbe, lisztgyurmába) süllyesztéssel. Ez a megoldás egyszerűbb és változtatható, viszont nem maradandó és nem lehet függőlegesre állítani, vagy felakasztani, mint a felsőt. 


Megjegyzések