Udvari társasjáték vakációra


Csak egy kréta és kavics.  
Szeretem az egyszerű, szórakoztató, könnyen megvalósítható (de azért valamit fejlesztő) játékokat. Tekintve, hogy nyár van és jó idő, most a szabadtéri játékokra gondolok. Egy ilyen, (egy felnőtt vagy egy nagyobb gyermek segítségét igénylő) kicsiknek szóló udvari társasjátékot mutatok be. A mellékelt „táblát” járdára vagy köves teraszra, útra lehet felrajzolni. Én egy 5x5 táblát rajzoltam, de lehet egyszerűsíteni, és lehet 3x3 vagy 4x4-es is a tábla. A rajzok egyszerűek, bárki két perc alatt fel tudja rajzolni. A legjobb, a gyermekkel rajzoltatjuk.
Jelentésük pedig a következő:
  • nyuszi fej: állatnevet kell mondani
  • virág: várág nevet kell mondani
  • egész alakos emberke: tornázni kell
  • számok: annyi pontot kap, vagy veszít
  • fiú fej: fiúnevet kell mondani
  • leány fej: leánynevet kell mondani
  • Or: ország nevet kell mondani
  • Vá: városnevet (vagy település) kell mondani
  • Fo: folyót, tengert, vagy tavat kell mondani
  • kotta: énekelni kell egyet
  • x2: a pontok megkétszereződnek
  • ½: a pontok feleződnek
  • olló: a kő, papír, olló játékkal vagy megszerzi játéktársa pontjait, vagy ha veszít, a játékban elveszíti a sajátját.
Játékszabály:
A játékosok felváltva bobnak a kaviccsal. Amelyik mezőbe esik, annak megfelelően gyűjti vagy veszíti a pontokat. Nyilván igyekezni kell úgy célozni, hogy a számára jó mezőbe essen a kavics. Minden jó válasz 1 pontot ér, kivéve a számok (ha a 9-re lép kap 9 pontot, ha a -9-re lép veszít 9 pontot), vagy kétszerezés, felezés illetve a „kő, papír, olló” játék eredménye.
Az győz, aki előbb 100 pontot gyűjt. 
Hozzávalók: egy lapos kavics és kréta.
Készítése: rajzolunk egy 5x5 négyzetrácsot, mindegyikbe rajzolunk valamit, a kép szerint. Ha nincs eső, napokig felt marad a játék-tér.
A rajzokon, igény szerint lehet frissíteni. Ha valakinek új jó ötlete van, írja meg nekünk.

Udvari játékokat, amiket nem vásárolni kell, persze a neten találhatunk tömérdeket. A következő cikk is onnan való (de reklám nélkül!)

10 ötlet ugróiskola rajzoláshoz 

A gyerekek egyik igen kedvelt játéka az ugróiskola. A játéknak több változata van, a csiga alakú és körös formáktól, a templom alaprajzú forma változatáig.Mi is bemutatunk néhányat Nektek, íme:
1. Az egyik klasszikus forma, amit a legtöbben ismerünk:
index.jpg
 forrás: www.grundschule-stadtroda.de
2. Ezt akár egy teljes utcahosszban is játszhatjuk. :)
creative_chalk_hopscotch2.jpg
 forrás: www.melissaanddoug.com
3. Négyzetek helyett rajzolhatunk köröket:
dsc03063.jpg
 4. A négyzeteket háromszög formába is rendezhetjük, és kitalálhatunk különböző szabályokat, például, hogy a háromszög csúcsaiba csak páros lábon lehet beleugrani, vagy ott kell lábat váltani.
index1.jpg
5. A csiga forma is izgalmas megoldás a gyerekek számára:

6. Számok helyett pöttyök is kerülhetnek a négyzetekbe, így jelölve a szabályt, hogy hány lábbal ugorjunk bele. Ez a megoldás a kicsik számára is nagyon jó lehet. Sok más ötlet mellett ezt a Játsszunk együtt oldalán találtuk.
ugroiskola3.jpg
7. Ha egyhangúnak találjuk a rajzolt formát, akkor ki is dekorálhatjuk például így:
index3.jpg
 forrás: www.bizbash.com
8. Vagy így:
index4.jpg
 forrás: www.hdimagelib.com
9. A körökből és elipszisből pedig pillangót formálhatunk. Ezzel a megoldással színeket és formákat is taníthatunk a mozgással egybekötve.metamorphosishopscotch.jpg
10. Egészen eljuthatunk odáig, hogy komolyabb szabályrendszerű ugróiskolát rajzolunk színekkel, formákkal, utasításokkal. Találjuk ki együtt a gyerekekkel, hogy mi legyen a feladat az egyes részekben. Garantáltan szeretni fogják! A játék fejleszti a finom- és nagymozgásokat, a kreativitást és téri érzékelést is.
kreativ-ugroiskola.jpg
forrás: www.suggest-keywords.com

Megjegyzések