Nyelvtan és indián

 Szótan és mondattan játékkal. 


 
Méghozzá indiánosdi! Mi köze az indiánoknak a magyar nyelvtanhoz? Semmi. De attól mi még játszhatunk ilyet. Amikor pár évvel ezelőtt indián tábort csináltam nyáron, annak is nagy sikere volt az unokák körében. (http://www.modernnagyi.hu/2018/07/indian-tabor-nagyinal.html)

Hogy mi a tipi, azt már akkor, óvodásként megtanulták. A játékhoz most egy kis, ötoldalú, papír tipit készítettünk, vagyis indián sátrat. Azért ötoldalút, mert 5 mondatfajtát, illetve 5 szófajt gyakorlunk vele. Csak 1 sátor hálóját vágtuk ki, de mindkét oldalát használjuk. Az egyik oldalon vannak a mondatfajták (kijelentő, kérdő, felkiáltó, felszólító, óhajtó). Amíg barkácsoltunk, azt játszottuk, hogy csak kérdő mondattal beszélgethetünk. Aki eltéveszti, zálogot ad. Nem is könnyű, próbáljátok ki!


A másik oldalon pedig a szófajok (ige, főnév, melléknév, számnév, névmás) vannak. Természetesen indiánosan díszítve.


Ez a sátor állandóan ott lehet az íróasztalon, így akarva, akaratlanul többször ránéz a gyermek, és jobban bevésődik a tartalma. Ha indiánsátor, akkor kell kisindián is. Nekünk kettő is lett, a lányt Igaz Szónak, a fiút Tuti Mondatnak neveztük el.

Tartozik még a játékhoz egy-egy dobókocka. Öt oldalán az öt mondatfajta, illetve az öt legfontosabb szófaj, a hatodikon egy szmájli. További tartozék a 30 db kis háromszög alakú lapocska, mondhatni tipi, amin különböző dolgok vannak: ssz, tt, ll, ly, j, +1, +2, +3, -1,-2, -3, stb. A játékhoz kell majd.

Készítése: egy kartonlapra megszerkesztjük a következő hálót, majd kivágjuk. 


Megrajzoljuk, majd színezzük mindkét oldalát. Az oldalán lévő kis füleket belülről össze lehet kacsolni kisméretű binder kapoccsal. Végül vagdalunk egy rakás kis tipit, amit feliratozni kell. 

Játék menete: Ketten, hárman, vagy négyen játszhatják. A kis tipiket a nagy alá tesszük. A játékosok felváltva dobnak. Amit a kocka mutat, olyan mondatot, illetve szót kell mondani. Pl: Fsz. akkor egy felszólító mondatot, ha K?, akkor egy kérdő mondatot stb. Ha a megoldás jó, kivehet egy kis tipit, a nagy alól. Ha ssz. van rajta, akkor egy olyan szót kell mondani, amiben van ssz (pl. össze), ha ly van rajta, akkor ly-s szót (pl. gólya), ha ll, akkor pl. áll, stb. Ha jót mond, megtarthatja, ha nem, akkor vissza kell tenni. Ám lehet +3, -1, felirat is, ilyenkor három tipit még kivehet, vagy egy et vissza kell tenni. Cél, hogy minél több tipije legyen egy játékosnak. Az győz, aki legelőször tízet össze tud gyűjteni.



Megjegyzések