Jó móka a titkosírás


Kriptográfia 

          Ahogy kialakult az írás, vele szinte egy időben megjelent a titkosírás is. A királyok, császárok, hadvezérek számtalan esetben akartak úgy üzenetet továbbítani, hogy az érintetteken kívül, senki más ne értse. Az évszázadok alatt annyit fejlődött, hogy pl. a második világháború idején tudós csoportok dolgoztak rajta, akár a kidolgozására, akár a megfejtésére gondolunk. Mi természetesen csak egyszerűbbeket próbálgatunk, az is jó időtöltés és szórakozás. A nemrégiben játszott szabaduló-szobánál, kifejezetten jó szolgálatot tett.  

Caesar császár nevéhez főződik pl. a betű-eltolás módszer. Rém egyszerű. Akár lineárisan, akár kör-körösen készítjük, mindegyiknél az a lényeg, hogy 1,2,3 stb. hellyel eltoljuk a betűket. Az igazi szöveg a külső körön, a kódolt szöveg a belső körön olvasható. Az utasítás csak annyi: J3, vagy B5, azaz jobbra told hárommal, vagy balra told öttel.

Elkészíthető a Leonardo da Vinci találmányának tulajdonított márványhenger, papírból, mely  ötbetűs mondatot tartalmaz. Egy papírhengerre, keskenyebb papírhengereket, 5 darabot rakunk. mindegyiken öt-öt szó van. Ha jól tekergeti a szavakat, egy értelmes mondat, vagy utasítás jön ki belőle.

Nem tudom honnan ered, de úttörő korunkban a tejjel (vagy citromlével) történő titkos írás volt a divat. Ez, ha megszárad, nem látszik, viszont fénybe tartva, vagy felmelegítve láthatóvá válik.
Ez, mint ahogy a kép is mutatja, egy egyszerű tükörírás. Leírni szinte nehezebb, mint elolvasni, úgy hogy biztosan sikerélményt nyújt. Ha valaki nem tud ilyet kézzel írni, használja a számítógépet, az tud. 

A most bemutatásra kerülő titkos-írás, a lyukban a megoldás nevű, kicsit macerásabb. Elkészítünk egy oldalas szöveget, viszonylag nagyméretű betűkkel. Ugyanezt elkészítjük még egyszer. Kiválasztjuk a szükséges betűket, amiből összeáll az üzenet. Ezeket a betűket meghagyjuk, a többi szöveget kitöröljük. Végül a megmaradt betűket manikűrollóval kivágjuk. Tehát lesz egy szöveges oldalunk, és egy írás nélküli lyukas oldalunk. Ha kettőt egymásra tesszük, előjön a kívánt szöveg.

A számok is lehetnek szövegek. Lehet olyan, hogy a betűket számok helyettesítik (pl. 1=A, 2= B stb.), vagy hogy a számok egy könyv adatai. Az első szám az oldal, a második szám a sor, a harmadik a sorban a helye.
Végére hagytam a saját találmányomat, a sajtos dobozt, melyet a modernnagyi weblapomon ( http://www.modernnagyi.hu/2019/02/jatekos-tanulas-sajtosdobozzal.html ) már bemutattam. Ez 3-4 számot, vagy 3-4 betűs szót tud elrejteni.

Megjegyzések