Apák napja

Június 3. vasárnapja.


Ezzel a kis cikkemmel vőimnek, és azoknak a fiatal apukáknak szeretnék köszönetet mondani, akik a mindennapos kemény, 10-12 órás munka mellett, nem röstellnek otthon mosogatni, vasalni, gyermeket pelenkázni és fürdetni, és még játszásra is találnak időt.

Az apák napjának nincs olyan hosszú múltja és népszerűsége, mint az anyák napjának. Remélem, ez lassan megváltozik, hisz a mai apák többsége a házimunkából és a gyereknevelésből épp úgy kiveszik a részüket, mint az édesanyák.

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. Magyarországi meghonosítására 1994-ben került sor. Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat.

Gondolkodtam, vajon az apukák minek örülnének legjobban. Mi az az ajándék, amit egy pici gyermek el tud készíteni (persze segítséggel), szívesen foglalkozik vele és az apák beájulnak tőle. Anyukákkal, nagymamákkal könnyebb a helyzet, egy részt mert ők kevésbé racionálisa, mint a férfiak  (elnézést, aki nem ilyen), másrészt mivel nagyobb a hagyománya, nagyobb a választék, nagyobb az ötlettár. Amikor anyák napi verset kerestem, a bőségzavarával találkoztam, amikor apa verseket kerestem, hááát… siralmas kép fogadott. Először is kevés, ami meg van, az többnyire nem megfelelő. Vagy azért mert bugyuta, vagy azért mert túl keserű. Itt az idő és lehetőség Kedves Klubtársaim, hogy vidám, kisgyermekek szájába adható apás verseket fabrikáljatok! Addig is itt egy kis ízelítő (nem én írtam):

  • Édesapák napja van ma, 
  • Ajándékkal nem készültem sajna,
  • A versecském sem túl nyerő, 
  • De  remélem, te erre leszel vevő.

 

Megjegyzések