Pedagógusnap

Pedagógusok a filmek tükrében.


Ezúttal másként szeretném e jeles napot megünnepelni. Szerintem, nincs olyan olvasóm, akinek ne mondana valamit a „Holt költők társasága” cím. Sőt! Azt hiszem, mindenki kedveli. Írjon, ha valaki ezt másként gondolja!

Én ezt a filmet már többször láttam, de akárhányszor meg tudom nézni, mindig élvezem. És van még egy-két hasonló film. Mindig nagy hatással volt rám, ha egy tanár bármilyen közösséget meg tud fogni, jobb útra tudja terelgetni, még akkor is, ha ő nem akarja. Most filmekről beszélek/írok, pedig a valóságban is sok van belőlük. Ha tanítóimra gondolok (Borodi tanító néni, Párizs Dezső tanító bácsi) vagy általános iskola ( Kiss Zoltán, Vass János, Tárai Géza, Zserdjev Péter) illetve középiskolai tanáraimra (Galsi György, Simon Ottó, Minczinger Katalin).

Íme a filmek:

Császárok klubja: William Hundert a görög-római történelem professzora egy előkelő iskolában. Elveihez hű, szenvedélyes és nagyszerű tanár, aki generációk számára nyújtott az élethez elengedhetetlen tárgyi tudást és erkölcsi tartást. Ám egy napon váratlan ellenfelet kap a sorstól egy új diák személyében, aki egy helyi politikai potentát burokban cseperedő csemetéje, és - tán épp ezért - a vérében van a lázadás. A konfliktus a szokásos, éves Julius Caesar versenyen csúcsosodik ki, amikor a három legjobb diák megmérkőzhet a babérkoszorúért, és eldől, ki lehet tagja a császárok klubjának. Ám ebben az évben Hundert kap olyan leckét az élettől, amely még negyedszázaddal később is kísérti.

Holt költők társasága: Robin Williams egyik legjobb filmje, ahol egy ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme.

Mona Lisa mosolya: Katherine Watson (Julia Roberts) 1953 végén Kaliforniából New Englandbe utazik, hogy művészettörténetet tanítson a Wellesley College leányiskolában. Abban a hiszemben lát neki a feladatnak, hogy tanítványai, akik az állam legjobb és legtehetségesebb diákjai, élni fognak az előttük felvillanó lehetőségekkel. Ám hamarosan rá kell jönnie, hogy a tekintélyes intézményben nagyon is konzervatív légkör uralkodik. A lányok stílus- és etikett tanára, Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) széles körben osztott nézetei szerint egy fiatal lány számára sokkal értékesebb egy eljegyzési gyűrű, mint a tudományos műveltség. Amikor Katherine önálló gondolkodásra bátorítja a tanítványait, összeütközésbe kerül a tanári kar és a diákok konzervatívabb tagjaival, akik közül legelszántabb ellenfele egyik saját tanítványa lesz, az arisztokrata származású Betty Warren (Kirsten Dunst).

A jövő kezdete: Az iskolába új tanár érkezik, aki azt a szokatlan házi feladatot adja a diákoknak, hogy váltsák meg a világot. Aki tesz valamit, amitől a világ jobb lesz, az jó jegyet kap évvégén. Valami elképesztően nagy gyomrost kap a néző a film végén. Vajon hogy fog leülepedni? Le fog egyáltalán? Ez nem egy csöpögős történet. Sőt!

A szív dallamai: A negyvenes, kétgyermekes nőt elhagyta férje. Államról államra költözve nem tud otthonra lelni. New York legszegényebb negyedében, az egyik harlemi iskolában vállal zenetanári állást. Tapasztalatánál sokkalta nagyobb a lelkesedése. A kezdeti nehézségeket leküzdve mind eredményesebb tanítványai vannak. Ám pályája tizedik évfordulóján közlik vele: az iskola nem vállalja tovább a zeneoktatás költségeit.

Vezet a ritmus: Pierre Dulaine díjnyertes táncoktató. A férfit New York egyik legkeményebb iskolájának igazgatónője szerződteti, hogy gatyába rázza az iskola legnagyobb bajkeverőit. A srácokat persze mi sem érdekli kevésbé, mint Pierre és a klasszikus tánclépések. Amikor azonban a temperamentumos oktató őszinte érdeklődéssel fordul a fiatalokhoz, és hip-hop elemekkel fűszerezi a standard táncokat, a gyerekekben feltámad a lelkesedés. A közösen kifejlesztett táncstílusukkal a nemzeti bajnokságig jutnak, miközben nem csak tanárukkal barátkoznak meg, hanem önmagukkal is.

Osztály, vigyázz! A bohókás Richard tanár az édesapja által igazgatott elit középiskolában. Ezt a némileg védett és kiszámítható világot hagyja ott Richard az igazi kihívás kedvéért. Fehér ember létére tanárnak áll a város színesbőrű negyedében. A viszonyokra jellemző, hogy az iskolának saját temetője is van. Egyszerű személyisége megigézi szép kolléganőjét, ugyanakkor a földhözragadt igazgatónő is furcsán viselkedik vele. Richard megküzd a srácok megbecsüléséért, olykor kínos helyzetekben is. Az egyik legnehezebben kezelhető suhanc válik egyik fő szövetségesévé: ki mondja, hogy a mai fiatalok érzéketlenek? 


(Válogatásom alapja: https://www.mafab.hu/article/top-20-film-nem-mindennapi-tanarokrol-5704)

 

Megjegyzések