Jeles nap, május 25.

Szent Orbán


napját minden év május 25-én ünnepeljük. E jeles nap a szőlőtermesztőknek és így a borászoknak is fontos ünnep. Orbán szobraival rengeteg helyen találkozhatunk, általában az út széleken, illetve települések határában. Nem véletlen.

Hogy Szent Orbán mikor született, abban még az egyháztörténeti hagyomány is bizonytalan, de nagyon- nagyon régen, az biztos. Az is biztos, hogy alig van olyan ember, aki ne találkozott volna az ő nevével, mert számtalan szólás-mondás, közmondás anekdota őrzi azt. Pl. Ismeretes, hogy aki jól felöntött a garatra, azt mondja egy szólásunk: „Feltette az Orbán süvegét”. Ennek azt a hagyományos magyarázatát olvassuk, hogy „II. Ulászló koronáztatásakor 1490-ben a püspökök – egy, Dóczi Orbán egri püspök kivételével – mind püspöki süvegükben állottak a király körül. Ennek ugyanis az inasa süvegét részeg fővel, részegségében azt ura feje helyett a magáéra tette fel.

Az időjárási megfigyelések szerint, ha Orbán napon esik, rossz lesz a termés, az ősz is esős lesz. Ha viszont ilyenkor süt a nap, akkor hosszú, napos, kellemes ősz, igazi indián nyár vár ránk. Az előrejelzések szerint idén fagy biztosan nem lesz, és eső is csak minimális várható.

Természetesen az emberek is megpróbáltak tenni - a maguk módján – a rossz hatások ellen. Szokás volt, hogy az asszonyok seprűvel járták végig a házat, és kergették ki a hideget. Esős Orbán napon a szőlősgazdák megtöltötték esővízzel a borosüvegeket, így biztosítva, hogy ősszel is megteljenek borral. A hívők Szent Orbánnál is eljártak a jó idő és a jó termés érdekében. Orbán szobrának fejére díszes koszorúkat tettek, hogy bőséges legyen a betakarítás. Ha elmaradt a csapadékos, hideg idő, akkor bort vittek szobrához.

Végül egy-két szólás, közmondás:

Jár-kel, mint Orbán lelke a pokolban.  

Orbán megrázta szakállát.

Őgyeleg, mint Orbán lelke a pokolban.

Ha Orbán nevet, a szőlő sír.

Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.

Ha Orbán napja szép, akkor bő lesz az esztendő.

Ha Orbán napon esik, rossz lesz a termés, az ősz is esős lesz.

Ha ilyenkor süt a nap, akkor hosszú, napos, kellemes ősz, igazi indián nyár vár ránk.

 

Megjegyzések