Játékos tanulás

Számos játék.


Ezt a játékot, mely a számolás alapjaival foglalkozik, 2-5 éveseknek szántam, de szerintem a még nem kétéves unokámmal már tudunk vele játszani. Na nem azért, hogy megtanulja a számokat, vagy a számjegyeket, csak hogy lássa, és hallja és szórakozzunk.

A játék részei:

Készítettem számítógép segítségével 12 kártyát, 0-10-ig és +1, mely a „címlap”. 

Kinyomtattam, feldaraboltam. 

Ráragasztottam ugyanekkora (10 x 10 cm) keménylapra. Ezekre, vagyis a két hátuljára a megfelelő mennyiségű pöttyöket rajzoltam, filctollal. Hogy a papír éle, sarka, nehogy sérülést okozzon, körberagasztottam fehér szigetelő szalaggal. Volt egy 3 x 3 cm-es fakockám (ilyeneket lehet a barkácsüzletekben kapni), ennek lereszeltem az éleit és sarkait, és pöttyökkel láttam el. Így amolyan dobókockaféle lett. 

Mindezek egy dobozban kaptak helyet, melyre ráragasztottam a játék nevét. Mérete: 15x15x4,5 cm. Ezeknek az éleit is beragasztottam szigetelőszalaggal. 

És hogy lehet vele játszani? Nem mindegy, hogy egy 2 éves vagy egy 5 éves használja. Mi először csak nézegetjük, rakosgatjuk. Aztán beszélünk a képről. Mi van rajta? Megszámoljuk. A versikéket többször is elmondom. A kisgyermekek a ritmusos, rímelő szövegeket gyorsabban megtanulják.  Pl: „Ez a kettő, aranycsengő”. A szöveg és kép természetesen összhangban van.  

Aztán lehet összekeverni, sorba rakni, valamilyen szempont szerint keresni, vagy párosítani. Később jöhet a dobókocka is. Millió lehetőség van, a fantáziátokra bízom, de ha segítség kell, írjatok!  



Megjegyzések