Költészet napjának ünneplése játékkal

Áprilisi jeles nap.


1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik a magyar költészet napját Magyarországon. Ebből az alkalomból én is kirukkoltam valamivel, pontosabban egy olyan pakli kártyával, amin a leghíresebb magyar költőink vannak. Na nem az összes, mert akkor több kilónyi lenne a játék.

Mit tartalmaz a játék?

Választottam 12 magyar költőt. Az egyik lapon róluk van 1-1 kép, a másikon 1-1 idézet a költőtől, a harmadikon 4-4 vers cím, és a negyedik lapon a nevük, illetve a születés és halálozás dátuma. Tartozik még a paklihoz 4 kép Homéroszról és kettő kép egy csúnyácska szmájliról. 




Hogy kell játszani vele?

Hasonlóan mit a Csapdlecsacsit, vagy a Fekete Pétert. Egy költőhöz 4 dolog tartozik: kép, név, verscímek és idézet. A cél, hogy ez a 4 dolog összejöjjön. A kártyák sarkában a jelzés most nem pikk meg a káró és nem is számok, hanem a költők monogramja. Továbbá tartozik még aa pakliba a Homáros, ami az „ász”, ő minden kártyát helyettesíthet, hisz ő volt az irodalom, a költészet „ásza”. Továbbá van egy szmájli, ami semmi másra nem jó, mint hogy bosszantson bennünket.  

Játék menet: A játékosoknak kiosztunk 5-5 lapot, utána a pakliból felváltva húznak. Ha elfogyott a pakli, egymástól húznak. Ha valakinek megvan a „négyes”, lerakja maga elé.

Az győz, akinek több „négyese” van. 


Megjegyzések