Hány lábon jár?

Lábas-társas.


Már korábban is leírtam, mennyire idegesít, amikor következetesen négylábú méhecskéket, hangyákat és katicabogarakat  mutogatnak. Sőt, sokszor nem is 4 láb, hanem két kéz és két láb. Mint ahogy a színek is teljesen mások. Bármennyire cukik, szerintem a gyerekeknek nem ilyenekkel (vagy legalábbis nem csak ilyenekkel) kellene találkozniuk és nem ilyenek alapján kellene megtanulni egy-egy állat jellemzőjét.

Tudom, hogy szélmalomharc, én mégis küzdök a magam módján.  Elmondom amerre járok, könyveket fabrikálok, társasjátékokat készítek, mint pl. most is.

„A lábas társas” lényege, hogy 0-13-ig készítettem egy-egy sort, ahol 0-13-ig szerepelnek a lábak. Van olyan állat, aminek nincsen lába, vagyis 0 lába van, van olyan, amelyiknek 2, vagy 4, vagy 6 stb. Páratlan lábak nincsenek.

Ehhez fabrikáltam egy versikét is, mely szerepel a játéktáblán. 

Lábak: ez a lecke mára!

Kígyó, kukac: nincsen lába.

Te, ember és a madár,

Mindig kétlábon jár.

Páratlan láb nincsen,

Legfeljebb csak a viccben.

Négylábú állat az emlős,

Hüllő, kétéltű és teknős.

Hatlábú a rovar, bogár,

Méh, csere és katicabogár.

Minden pók ízeltlábú,

De csak ő nyolclábú.

Nem úgy, mint a rák,

Kinek tíz van, és nagyszájú.

Mondják, hogy százlábú,                           

olyan nincs, csak sok lábú.

Érted már kis király,

2, 4, 6, 8, 10 lábon ki jár?! 

Ha lenne egy jó grafikusom, készíthetett volna hozzá megfelelő képeket, így csak az internetről töltöttem le, és illesztettem a megfelelő helyre. 

A játékhoz tartozik a játéktáblán kívül, bábú és kis színes négyzetlapok. A bábuk az olajos flakon tetején szokott lenni, mielőtt használni akarjuk, ezt kell letépni a nyílásról. Már régóta gyűjtöm, most csak elővettem párat és befestettem. 

Amilyen színű bábut választ magának a játékos, olyan színű lapocskákat kap, 8-10 darabot.


A játék menete:

A játékosok felsorakoznak a START vonalban, 1-1 négyzeten.

Felváltva léphetnek, mindig lóugrásban (1-2, vagy 2-1), aminek nagyon sok lehetősége van, hisz lehet jobbra, balra, fel, le lépni. Ám mégsem mindegy, hogy melyik utat választja a játékos, mert a cél, midig valamelyik állat.  

Ha ugyanis állatra lép, akkor arra az állatra kiteheti a saját színét, vagyis elfoglalta. Cél, hogy mindegyik fajtából (lábatlan, 2 lábú, 4 lábú stb.) 1-1 mezőt elfoglaljanak. Az győz, akinek előbb megvan egy sorozat. 


Megjegyzések