Még kicsit Petőfi

János vitéz, társasjáték. 

Március 15-e környékén a legtöbbet elhangzó név – azt hiszem – Petőfi Sándor. A nagy márciusi 15-i ünnepségeknek vége (bár kritikákat, elismeréseket lehet még hallani, olvasni) én most az ünnepi hangulatot meglovagolva, ráteszek egy lapáttal. Petőfi mindenki által ismert és szeretett művét említem: a János vitézt, melyből, illetve a helyszínekből, társasjátékot csináltam.

Ebben a verses mesében – mint minden mesében – a csodás kalandokon kívül, valós és mesebeli helyszínekkel találkozhatunk. Társasjátékom témájául a helyszíneket választottam. Talán ezt megismerve (játszva), a gyerekek könnyebben eligazodnak ebben csodálatos, mesebeli világban. Minden iskolásnak ajánlom, bár ötödikes tananyag.  

Végig vettem a helyszíneket:

Magyarország

  • 1. fejezet: Kukorica Jancsi, az árva juhászbojtár, egy patak mellett vigyáz a nyájára, miközben a patakban mosó Iluskát csodálja.
  • 2. fejezet: Iluska gonosz mostohaanyja dühösen odamegy a fiatalokhoz. Jancsi megvédi kedvesét, ám eközben elveszíti a nyája nagy részét.
  • 3. fejezet: Jancsi összeszedi a megmaradt juhokat, és haza megy. A fiú dühös mostohaapja elzavarja otthonról. Jancsi világgá megy.
  • 4. fejezet: Jancsi éjszaka felkeresi kedves Iluskáját, hogy elbúcsúzzon tőle.
  • 5. fejezet: Jancsi vándorlása közben egy pusztára ér, majd amikor beesteledik, elindul a sötét erdő felé.
  • Sötét erdő, zsiványok háza
  • 6. fejezet: Jancsi a sötét erdőben megpillant egy kis házikót. Miután bemegy, látja, hogy ez 12 zsivány tanyája. Ezután a rablók kincseit akarja elvinni, de ezt a lelkiismerete nem engedi. Fölgyújtja a zsiványokkal együtt a házat, majd újra útnak indul.
  • 7. fejezet: Jancsi egy délibábos tájon huszárok fegyvereit pillantja meg. Beáll közéjük lovas katonának.

Tatárország

  • 8. fejezet: A huszárok épp Franciaország megsegítésére indulnak, mivel oda betörtek a törökök.  Áthaladniuk Tatárországon.

Taljánország

  • 9. fejezet: A sereg Taljánországban nagyon hideg van. Mivel fáznak, a hátukra veszik a lovukat.

Lengyelország, India

  • 10. fejezet: Lengyelországot hátrahagyva, Indiában a huszároknak az égig érő hegyen kell átkelniük.

Franciaország

  • 11. fejezet: A kétségbeesett francia király arról panaszkodik, hogy a törökök betörtek az országába. Elrabolták a kincseit és egyetlen leányát.
  • 12. fejezet: A magyar és a török sereg hatalmas csatát vív egymással. A magyarok győznek, Jancsi megöli a törökök vezérét, kiszabadítja a francia királylányt.
  • 13. fejezet: A magyar katonák a francia király várában ünneplik a győzelmet. Az uralkodó Kukorica Jancsi nevét János vitézzé változtatja. Az országát és a leánya kezét is Jancsinak ajánlja, de a fiú visszautasítja.
  • 14. fejezet: János vitéz elmeséli élete történetét.
  • 15. fejezet: A király megérti János vitézt, egy nagy zsák arannyal köszöni meg lánya megmentését. János egy gályával visszaindul Magyarországra, Óperenciás tengeren keresztül.
  • 16. fejezet: A gályán János a hazájára és a szerelmére gondol. A kormányos szerint másnap a tengeren viharra számíthatnak.

Magyarország, régi kisfaluja

  • 17. fejezet: A tengeri viharban a hajót egy villámcsapás ízzé-porrá töri, a kapitányt és a legénység nagy részét is agyonüti. János vitéz egy felhőbe kapaszkodva éli túl az égiháborút. A fiú a tengerparton egy szikla tetején Felpattan egy griff hátára, hogy az hazavigye őt. A régi házban hiába keresi János a szerelmét, a szomszéd lányt találja ott, aki elmondja neki, hogy Iluska meghalt.
  • 18. fejezet: Jancsi meghallgatja a kislány elbeszélését Iluska sorsáról, s megtudja, hogy kedvesét a gonosz mostoha kínzása tette tönkre. A fiú kimegy kedveséhez a temetőbe, és egy szál rózsát szakít le Iluska sírjáról.

Óriások földje, Óriásország

  • 19. fejezet: János elkeseredésében ismét világgá megy, útközben találkozik egy fazekassal, akinek a segítségére siet. Hálából az iparos elárulja, hogy az óriások földjére vezet az az út, amelyen Jancsi éppen halad. A fiú a figyelmeztetés ellenére továbbmegy, és hamarosan az óriások csőszével hozza össze a sorsa. A hatalmas kamasz el akarja taposni az emberkét, de János felemelt kardjának a hegyébe lép. Miután elzuhan - keresztben egy patak fölött -, János hídként használva átfut a kamasz testén a túloldalra, de előtte elvágja ellenfelének a nyakcsigolyáját.
  • 20. fejezet: Óriásországban a fák levelének a fele szűrként is elmenne, a szúnyogok ökörnagyságúak, a varjúkat meg felhőnek vélnénk. János vitéz az óriáskirály várához ér, ahol a király és számtalan fia ebédel. Az uralkodó - fenyegetéssel fűszerezve - Jánost kősziklával kínálja, de amikor a fiú hozzávágja a kődarabot, kiloccsan az agyveleje. Az óriásfiúk sírva fakadnak apjuk halálán, és megkérik Jánost, hogy legyen a királyuk. Főhősünk elhárítja a megtiszteltetést, de kap egy sípot ajándékba, hogy ha bajba kerülne, fújja meg, s az óriások azonnal rohannak segíteni neki.

Sötétség országa, boszorkányok tanyája

  • 21. fejezet: Sötétség országában nincs fény, a vaksötétben a boszorkányok országos gyűlésre igyekeznek. Egy barlangban tanyáznak a gonosz szipirtyók. János eldugja a seprűiket, majd a sípjába fúj. Az óriások segítségével elpusztítja a boszorkányokat. A legutolsóval maga akar végezni, de az kicsúszik a kezéből. Egy óriás azonban utoléri, s feldobja a levegőbe: Iluska gonosz mostohája a falujuk határában lezuhan, szörnyethal. Sötétség országa megszűnik, újra napfény süt a tájra.
  • 22. fejezet: János tovább vándorol, késő este megpihen egy halmon. Nem tudja, hogy ez a hely valaha temető volt. A szellemek éjfélkor körbetáncolják, s magukkal akarják vinni őt a túlvilágra. A kakaskukorékolás menti meg Jancsit.
  • 23. fejezet: Az Óperenciás-tenger állja útját főhősünknek. Egy halász szerint ennek a víznek nincs se vége, se hossza, nem lehet embernek innen továbbmennie. János a sípjába fúj, s egy óriás segít neki.

Egy sziget, a világvége

  • 24. fejezet: Az óriás hatalmas léptekkel három hétig viszi Jancsit. Ekkor egy szigethez érnek, ahol véget ér a világ. A szigetre már csak János vitéz lép, mert az óriás fél a csodaföld kapuit őrző iszonyú szörnyektől.
  • 25. fejezet: Az első kaput három medve védelmezi, a másodikat három oroszlán, de János vitéz mind legyőzi. A harmadiknál egysárkánykígyó állja útját, de ő beugrik a torkába, megkeresi a lény testében a szívet és beledöfi a kardját. Miután a bátor legény kimászik a sárkánykígyóból, maga előtt látja szép Tündérországot.

Tündérország

  • 26. fejezet: Tündérország gyönyörű. A tündérek halhatatlanok, nincs szükségük ételre, italra, a szerelem csókjaival élnek. Ha az örömtől sírnak, akkor a könnycseppjeikből a föld mélyén gyémánt válik. A szőke tündérlányok hajszálaiból születik az arany, szemsugarukból a szivárvány.
  • 27. fejezet: János vitézt a tündérek szelíden, szeretettel fogadják, ő mégis szomorú, mert a szerelem országában magányosnak érzi magát. A sziget közepén lévő tóba dobja a kedvese sírjáról leszakított rózsaszálat. Ő maga öngyilkos szándékkal rohanna a tóba, de az élet vizéből Iluskáját látja közeledni. A tündérfiúk megválasztják királyukká Jánost, a tündérlányok meg királynőjükké Iluskát.

A helyszínekről úgy készítettem térképet, hogy egymás mellé tettem a valós (na jó, Tatárország igazából nincs, de tatárok voltak) és a mesebeli térképet. 


A társasjáték nagyon egyszerű. Bármilyen báb, és bármilyen hatos dobókocka jó a játékhoz.

A mesebeli helyszíneken kell végig haladni. Mindenki a starttól indul, és annyit lép, ahányat dob. Ha rózsára lép – az jó – még egyszer dobhat, ha boszorkányra lép – az rossz – vissza kell mennie a starthoz. Ez lehet, hogy kicsit bosszantó, de ő fogja legjobban megjegyezni a helyszíneket, vagyis kicsit nyer. Ha lány nyer, ő lesz a tündérkirálylány, a fiú nyer, ő lesz a tündérkirály, és kapnak 1-1 koronát (papírból). 


 


Megjegyzések