Húsvéti csomag

Ünnepi csomagolás.


Ünnep nélkül lehet élni, de minek?! Az ünnepek szebbé, változatosabbá teszik az életünket. Persze ez csak akkor igaz, ha mássá, hangulatosabbá tesszük a napot, ne adjisten örömöt szerzünk másoknak, szeretteinknek.  

Hogyan? Színekkel, illatokkal, zenével, kiesebb nagyobb meglepetéssel. Bővebben: szép ruha, halk zene, finom étkek szépen szervírozva, ízléses teríték, virág, gyertya és egyéb díszítés stb.

Mondhatnánk, hogy ez csak külsőség. Sokan talán azt gondoljátok, hogy ez nem is fontos. Szerintem sem a legfontosabb, de ez adja meg azt az alaphangulatot, amivel jobban át tudjuk élni az ünnep belső hangulatát, ami közel visz bennünket a lényeghez, a tartalomhoz. Mindig tudnunk kell, hogy mit ünneplünk, és hogyan közelítsük meg, hogyan készítsük rá a testünket, lelkünket. Nem mindegy, hogy gyermek vagy egy felnőtt születésnapját, vagy hogy karácsonyt vagy szilvesztert, vagy éppen húsvétot ünneplünk. A dekorációval, a kellékekkel befolyásolhatjuk a saját és a vendégeink hangulatát.

Minden évben kitalálok valami csomagolási módot. Hogy melyik milyen és mekkora, azt elsősorban az ajándék nagysága határozta meg, de természetesen az is számít, hogy kinek készítjük: fiú, lány, és persze, hogy mennyi idős.

Eszembe jutott régi, kedves fodrásznőm, aki a leánya szavait szokta idézni: miszerint „az ajándékokat szépen be kell csomagolni. Még akkor is, ha az sokba kerül, fáradságos, és utána sok szemetet csinál. Egy ajándéknak meg kell adni a módját. Annak lelke van, üzenete van. Az a dekoráció – ami persze minden megajándékozottnak más – azt mondja: ezt Neked csináltam, közben Rád gondolta, felelevenítettem Veled kapcsolatos legszebb élményeimet, jól éreztem közben magamat, és nagyon, de nagyon szeretlek.”

Én is mindig nagy hangsúlyt fektetek a küllemre, a csomagolásra, legyen az szülinap, karácsony, vagy húsvét. Készítettem már papírmaséból, flakonból, tejes dobozból, papírtányérból, savanyúságos kisvödörből, vékony vagy vastag textilből és a jó ég tudja, hogy még miből nem. 

Most – mivel tojást és nyuszit csináltam már többször – tyúkocskákat készítek. Végül is, tőle kapjuk a tojást, vagyis nagyon húsvétos.

Hozzávalók:

  • tyúkra emlékeztető textil,
  • piros filc,
  • kartonpapír,
  • töltő anyag,
  • tű, cérna, olló.

Készítése:

  • Alaklemez készítése,
  • szabás,
  • összefércelés,
  • összevarrás,
  • kitöltés,
  • szemek, taréj rávarrása.

Én – mivel nincs túl nagy gyakorlatom a varrásban – előszőr újságpapírból vágtam ki a mintát, majd vékony anyagból  ugyanazt és összeférceltem. Miután a kísérlet sikerült, csináltam vastag kartonból a tyúk alaklemezt, és ez alapján vágtam ki a rendes anyagból a tyúk testét

Összegombostűztem, majd összeférceltem úgy, hogy a hátán maradt egy jókora nyílás. Ebbe egy zseb formát varrtam (ebbe jönnek majd az ajándékok). 

Mindezt, amennyire lehetett géppel, a többit kisöltésekkel kézzel összevarrtam, majd a töltőanyaggal kitömtem. 

Csináltam a taréjhoz alaklemezt, majd kivágtam piros filcből és tyúk fejetetejére varrtam kézzel. 

A szemeket csak úgy gondolom formán, rugalmas fehér anyagól vartam, gömbölyítettem, majd filctollal egy-egy pöttyöt rajzoltam rá, végül a fejre varrtam. 


A csőrnek is először alaklemezt csináltam, majd kivágtam, összeférceltem, apróm öltéssel összevarrtam, végül rávarrtam a fejre. 

Ezek után nem maradt más, mint a tyúk „pocakját” teletömni, majd az udvaron (ha nem esik az eső) elhelyezni. 


 

Megjegyzések