Híres házasságok

A  Házasság hete.


Ha egy házasságban egy rendkívüli ember van, az nagyszerű, de a legjobb, ha mindegyik az, vagy kiegészítik egymást. Én most híres embereket gyűjtöttem össze, de a hétköznapi kapcsolatok is lehetnek csodálatosak, példaértékűek … sőt! Az élet több a csónaknál, amelyben evezünk. Több, mint az ember, aki vagyunk. Összetartozás. Egy egész életnyi alkalmazkodás a tökéletes szervezettség reményében, áramvonalassá vált környezet két személyre szabva. 

Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg az egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Röviden mi is, a Modernnagyi.

Összeszedtem egy két rendkívüli házasságot, melyet közre adok. Biztos vagyok benne, hogy valamennyit ismeritek, úgy hogy csak pár szót szólok mindegyikről. Középen a nagyszülőim, akik nem voltak híresek, de ők is rendkívüliek voltak. Hat gyermeket neveltek fel, és tíz unokájuk volt/van. 

Petőfi Sándor és Szendrei Júlia házassága egyike volt a kor ikonikus irodalmi szerelmeknek. Petőfi Sándor a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja volt, Szendrei Júlia pedig tehetséges írónő és költő. Kapcsolatuk tele volt szenvedéllyel és romantikával, ami sok Petőfi-versben is megjelenik. A Petőfi és Szendrei Júlia szerelmi történet sok magyar irodalmi műben megörökített pillanata, valamint történetük inspirációként szolgált más művészeknek is.

Jókai Mór és Laborfalvi Róza házassága is fontos szerepet játszott a magyar irodalomban és kultúrában. Jókai Mór egyik legjelentősebb magyar regényírója volt, felesége, Róza, színésznő, pedig kiváló társ volt számára, aki hosszú évtizedeken át támogatta és inspirálta. 

Göncz Árpád és Mária - Göncz Árpád volt Magyarország első köztársasági elnöke, míg felesége, Mária, íróként és közéleti személyiségként vált ismertté.

Huszti Péter és Piros Ildikó mindketten híres, kiváló színészek, számtalan filmnek főszereplői.

Szabó Magda és Szobotka Tibor, Magda író és költő férje, Szobotka József Attila-díjas magyar író, műfordító, irodalomtörténész, pedagógus, az irodalomtudományok kandidátusa.

Marcus Aurelius és Faustina - Marcus Aurelius római császár volt, aki nevezetes filozófusként is számon tartott, felesége, Faustina pedig jelentős szerepet játszott a római udvar életében és támogatta férje kulturális és politikai tevékenységét.

Marie és Pierre Curie - Mindketten kiváló fizikusok voltak, és közösen fedezték fel a rádiumot és a polóniumot. Marie Curie az első nő, aki Nobel-díjat nyert, és az egyetlen, aki két tudományos területen (fizika és kémia) kapott Nobel-díjat.

Barack és Michelle Obama - Barack Obama az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke volt, Michelle Obama pedig az egészséges életmód és a nők oktatásának előmozdításáért végzett munkájáról ismert.

Bill és Melinda Gates - A Microsoft alapítója és felesége, akik a világon keresztül jótékonysági munkájukkal, különösen az egészségügyi és oktatási kezdeményezéseikkel jelentős hatást gyakoroltak.

Martin Luther King Jr. és Coretta Scott - Martin Luther King Jr. az amerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető alakja volt, felesége, Coretta Scott King pedig a mozgalom fontos szószólója és támogatója, valamint a női jogok harcosa volt.

FOLYTASSÁTOK A SORT! ISMERTEK MÉG EMLÍTÉSRE MÉLTÓ HÁZASPÁROKAT?

 

Megjegyzések