Folt, folthátán

Nadrág-szerviz.


Kíváncsi lennék, hogy másokkal is megestt már, hogy gyermeke/ unokája nadrágja, térdnél kilyukadt. És ha igen, mit csinált? Megvarrja? Kidobja? Én könnyen vagyok, mert itthon vagyok és nyugdíjas. De ahol a nagymamák is még dolgoznak, az anyuka meg ki sem látszik a tennivalókból, az nem ér rá foltozgatni.

Akinek van 6- 18 hónapos gyermeke, vagy unokája, az tudja, hogy egy ekkora gyermek – szó szerint – csúszik-mászik. Ha pedig ezt teszi, akkor a nadrágja kopik. De miért kell, hogy egy-két hónap alatt kilyukadjon?  Miből vannak ezek a nadrágok? Vagy miért nincs rajta térdvédő, amolyan kopásgátló féle? Vagy direkt az a cél, hogy mindig újat vegyünk? 

Nem akarok abba a hibába esni, hogy azt mondogassam, hogy „bezzeg az én időmben”. Most mégis ezt teszem. Igen, az én időmben, amikor én voltam kicsi … de ne menjünk ilyen messzire. Amikor az én gyermekeim voltak kicsik, az unokatestvérüktől megörökölték a ruhákat. Először a nagyobbik hordta, aztán a kisebbik, aztán még tovább ajándékoztuk. Nem állítom, hogy néha nem kellett itt-ott javítgatni, de olyanra nem emlékszem, hogy ruhát foltoztam.

Száz szónak is egy a vége, most foltozgatok.  Tekintve, hogy fiú unokáról van szó, macit, szmájlit, bolygót felhőcskét választottam foltozásra, ügyelve arra, hogy a folt színe, valamennyire harmonizáljon a nadrág valamely színével. Ha kislány lenne, azt hiszem pillangókat, virágokat, szivecskét vagy cicamicát varrnék. 

Készítése rendkívül egyszerű. Kivágom először papírból (jócskán nagyobbat, mint a lyuk), ráillesztem a nadrág megfelelő részére, ha jónak találom, kivágom a megfelelő anyagból. Először rágombostűzöm, majd  ráfércelem, végül nagyon apró pelenkaöltéssel rávarrom. Ha folt és a nadrág kötözője nagyon eltérő, akkor azt is kicserélem – csak az összhang miatt. 

Az utolsó (ez nem biztos) nagy művem!


 

Megjegyzések