December 7.

Schwarz Dávid,


aki Keszthelyen, 1850. december 7-én született, bár Horvátországban, többnyire Ausztriában és Oroszországban is élt. A merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó feltalálója. Találmányát halála után az özvegyétől vásárolta meg Zeppelin gróf, aki ezen léghajók révén vált világszerte ismertté. 

Schwarz Dávidnak nem csak a születésnapja, hanem neve napja is decemberbe van. A Dávid név elsősorba istenszerető-t jelent, mely kapcsolódik a várva-várt karácsonyunkhoz.

A Dávid héber eredetű férfinév, jelentése sokak szerint bizonytalan, esetleg kedvelt, szeretett, ill. apai részről testvér, esetleg uralkodó, más vélemény szerint egyesítő.

Dávidról eszünkbe juthat a Dávid csillag, illetve a karácsonyi csillag, ami nem ugyanaz. A Dávid csillagot, vallási szimbólumot a 14. században írt zsidó misztikus szövegekben kezdték a zsidó vallással összekapcsolni. A csillag 12 lapja Izrael 12 törzsét hivatott jelképezni, hét része pedig a teremtés hét napját, vagyis hatágú.

A betlehemi csillag, a napkeleti bölcsek csillaga egy rendkívüli égi jelenségből, „csillag fölkeléséből” ismerték föl a zsidók királyának megszületését, s indultak el Betlehembe, hogy hódoljanak előtte. Ez a csillag nyolcágú.

Téves tehát díszítésre az ötágú csillagot használni, amely gyakran önkényuralmi elnyomó rendszerekhez kapcsolódik, valamint a hatágú Dávid csillag sem karácsonyi jelkép.  


Megjegyzések