December 4.

Madame Recamier


eredeti nevén Jean Francoise Julie, Recamier bankár felesége. A hölgy 1794-ben szalont nyitott, amely hamarosan a párizsi társadalmi élet egyik központja lett, és így meglehetősen nagy politikai befolyásra tett szert. Bár Napóleon megszorító intézkedései nem tettek jót a vállalkozásnak, a szalont mégis a végsőkig fenntartotta.

Milyen volt Franciországban, Jean Francoise idejében a karácsonyi vacsora? Bőséges, gazdag és különleges, a mienkhez semmiképp sem hasonló. Az aperitif után libamájat majd a tenger gyümölcseit és csigát tálalták fel sós vajjal, citrommal, ecetes hagymával. Ezt követte a főétel, mely halakat és húsokat tartalmazott. Gyakori volt a pulyka gesztenyével pudinggal és egyéb ízesítőkkel. Az ünnep leghíresebb desszertje a híres karácsonyi fatörzs torta volt. 

A fatörzstortának eredete több évszázados múltra tekint vissza. Régen ugyanis szenteste egy nagy fahasábot kellett a kandallóba dobni, amely lassan égett, és kitartott egész estén át. A család tagjai a kandalló összegyűltek a tűz közelében és megáldották az égő farönköt, hogy védelmet adjon az otthonuk számára és jobb termést hozzon az új esztendőben. A tűzből megmaradt hamvak egy részét megőrizték a következő karácsonyig, akkor az új fatörzzsel ő is a kandalóba került, de megint megőriztek a hamuból egy keveset, eltették következő évre és így tovább. Hát nem csodálatos?

Megjegyzések