December 24.

”Sissi”, Erzsébet


osztrák magyar királynő, pont 186 éve, 1837. december 24-én született. Erzsébet császárné, közismertebb nevén Sisi, férje I. Ferenc József császár oldalán uralkodott az Osztrák-Magyar Monarchia trónján. A szépségéről híres Erzsébetet sokáig Európa legvonzóbb nőjének tartották.

Sisi azonban mindig utálta a királyi élet szigorú rendjét és szertartásosságát, a Habsburg protokollt amikor csak tudta, megszegte. Egész életében a szépségre és a testmozgásra koncentrálva világhírű ikonná vált. A leghosszabb ideig regnáló osztrák császárné volt (44 évig), aki szabad szellemként harcolt az egyéni identitásért és függetlenségért és a magyar népért. A sors kegyetlen volt hozzá, életét több tragédia is kísérte, két gyermeke meghalt, és a békés halált sem kerülhette el. A híres királyi párról több film is készült, az eddigi leghíresebb adaptáció az 1950-es években készült, amelyben Romy Schneider színésznő Sissi szerepében szerepelt a Császárnőről szóló trilógiájában, amely azóta karácsonyi klasszikussá vált.

Erzsébet királynő karácsonyai sokat változtak az évtizedek folyamán, Sisi leginkább szűk családi körben ünnepelt volna. Szeretett vásárolni, mindenkinek személyes ajándékokat adott, és még a humorát is megcsillogtatta. Az osztrák-magyar királyi karácsony a végére merev, hűvös kötelezettséggé vált, a királyné sokszor már meg sem jelent a közös ünnepen.

Megjegyzések