December 22.

Puccini Giacomo


olasz zeneszerző 1858. december 22-ben Lucca városában, Olaszországban született, és meghalt 1858. december 22-én Brüsszelben.  A világ egyik legtermékenyebb operaszerzője volt.

Zenei tanulmányait szülővárosában, Luccában kezdte, majd a milánói konzervatórium legjobb mestereinek növendéke lett. Fiatalkori szerzeményeit elismeréssel fogadták, de egyik sem aratott olyan kirobbanó sikert, mint az 1893-ban bemutatott Manon Lescaut. További operái: a Bohémélet (1896), a Tosca (1900) és a Pillangókisasszony (1904) nemzetközi szinten is ismertté tették. További ismert és közkedvelt operái: A Nyugat lánya (1910), Triptichon: A köpeny, Angelica nővér, Gianni Schicchi (1918) és az - általa - befejezetlenül maradt Turandot (1926) napjainkban is rendszeresen repertoáron vannak. Fülbemászó dallamait énekli a 3 tenor, s egy-egy áriát a teljes művekből kiragadva is szívesen énekelnek kiváló operaénekesnők és operaénekesek. Műveiben főként az emberi érzésekre összpontosított: kis örömök, mindennapi kis események, nagy szenvedélyek és érzelmek jelennek meg, többnyire egzotikus környezetben. Hősei hétköznapi emberek.

A Bohém élet – Puccini egyik legnépszerűbb operája – szegény bohém költők (Rudolf, Marcel és Collin) egy párizsi padlásszobában fagyoskodnak, karácsony estéjén kezdődik. Beállít hozzájuk egy jótevő teli kosár kajával és némi pénzzel. Jóízűen esznek-isznak, kidobják az albérlet díját követelő háziurat, majd lemennek a közeli kocsmába, hogy a maradék pénzt is elverjék. Rudolf még hátra marad verset írni, amikor bekopog a szomszédból a folyton köhögő, hímzésekből élő lány. Szerelem az első pillantásra! Aztán együtt csatlakoznak a kocsmázó haverokhoz. Ott ünneplik a karácsonyt. A következő jelenetben megjelenik Marcel egykori szerelme, Musette egy korosodó cukros bácsi karján. További ok az ivásra. Musette ócska kifogással elküldi a gazdag gavallért, és Marcel karjába veti magát. Együtt távozik a társasággal, és az öregúrra hagyják a számlát. Újabb jelenetben/felvonásban Mimi Marcellel szövetkezne, hogy visszaszerezze Rudolfját, aki kihallgatja őket, és bevallja, hogy csak Mimit szereti. Musette és Marcel újból összevész. A negyedik felvonásban megint feltűnik a hideg padlásszobában a jótevő, hoz finom italokat, ettől jókedvre derülnek. Ismét feltűnik Mimi és Musette. Rudolfot egyedül hagyják Mimivel, hogy kiénekeljék egymásnak szerelmük történetét. Egyenként visszaszállingóznak a bohém haverok, és Mimi boldogan kiköhögi a lelkét.

Megjegyzések