December 20.

Uri Geller


magyar származású, izraeli parafenomén, született Gellér György. Szülei, Gellér Izsák és Freud Manci Magyarországról vándoroltak ki az akkor brit fennhatóság alatt lévő Palesztinában, a mai Izrael területére. Nevét György bátyja után kapta, aki az ő születése előtt autóbusz-baleset áldozata lett. Iskolái elvégzése után nem sokkal katonának állt, egy bevetés során megsebesült. Leszerelése után fotómodellként kereste kenyerét.

Hírnevét a kanalak hajtogatásával szerezte, így nem csoda, hogy óriási kanálgyűjteménye van. Több mint ötezer tagot számláló kanálgyűjtemény tulajdonosa, amelyek egyes darabjait híres emberektől kapta vagy vásárolta. Köztük található Churchil, Elvis Presly és Puskás Ferenc evőeszközkészletének egy-egy darabja is.

Uri Gellerről a csoda juthat eszünkbe, hisz egy kanalat meghajlítani, a semmivel, nehezen felfogható. Az emberek sokszor, amit nem értenek, csodaként élik meg. De mi is az a CSODA?

Csitáry-Hock Tamás szerint a csoda, a karácsonyi csoda az, ami erőt ad következő háromszázhatvanöt napra. Van a csoda... A Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”

Reményik Sándor: Csendes csodák

Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.

Tedd a kezedet a szívedre
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog?

Nézz a sötétkék végtelenbe,
Nézd a kis ezüstpontokat:
Nem csoda-e, hogy árva lelked
Feléjük szárnyat bontogat?

Nézd, árnyékod hogy fut előled,
Hogy nő, hogy törpül el veled.
Nem csoda ez? – s hogy tükröződni
Látod a vízben az eget?

Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.

Megjegyzések