December 2.

Peter Carl Goldmark,


magyar származású amerikai mérnök, az első széles körben használt színes televízió megépítője. Ma már mindenkinek természetes, hogy színes TV-ből nézi a karácsonyi műsort, hatalmas képernyőn.

A színes TV micsoda nagy ötlet! Mivel közel vagyok a hetvenhez, még emlékszem az első fekete-fehér TV-kre, bár az igazából nem is fekete-fehér volt, hanem világos és sötét szürke. Nekünk Tavasz tv-nk volt, kb. 1960-65 körül.  Aztán jött az első színes TV, amit rossz volt nézni, mert a színek szétolvadtak, ez nem is volt oly rég, kb. a hetvenes évek második felében. De pár évvel később, már igazi élmény lett, szívesen emlékszem a műkorcsolya, vagy a foci VB-re.

Visszatérek Peter Carl Goldmarkra, aki feltaláló, mérnök és fizikus volt. Utóneve eredetileg Péter, a Károly nevet utóbb nagybátyja, Goldmark Károly zeneszerző tiszteletére vette fel. Családja 1919-ben Bécsbe költözött, tanulmányait részben ott, részben Berlinben folytatta. Mérnöki oklevelét Berlinben, a fizikusit Bécsben szerezte. 1933-ban az USA-ba költözött, ahol nagyszámú, főként az elektronika területére eső újítása, találmánya született. Számos találmánya közül különösen az első, gyakorlatban bevált színes televíziós készüléke (1940), a tökéletesített mikrobarázdás hanglemez (1948) és elektronikus képfelvevő készülék (EVR) érdemel említést. Műbolygók és kábelrendszer összekapcsolásával olyan, egész É-Amerikára kiterjedő televíziós hálózatot dolgozott ki, mely lehetővé teszi a sajtónak, a filmszínházak műsorának továbbítását, a televíziós oktatás legszélesebb körű megoldását.

A BBC-ben megindult kísérletek nyomán Goldmark Péter Károly egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján. Egy idő után felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel és új útra tért: az elektronikus képcsöves televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát: a gyakorlatban használható színes televíziót.

Megjegyzések