December 19.

Ranschburg Jenő


pszichológus, író, tanár 1935. december 19-én született Budapesten Ranschburg Zoltán és Jónap Piroska gyermekeként és 2011. március 10-én halt meg.

Budapesten a Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, 1961-ben végzett a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán, majd 1964-ben az ELTE bölcsészkarának pszichológia–magyar szakán. Először Velencén, majd Budapesten dolgozott gyógypedagógus tanárként. Ezt követően az MTA  Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa volt, majd az ELTE BTK pszichológiai tanszékének adjunktusa, később docense volt, végül főiskola tanár.

Hihetetlenül sok cikket és könyvet írt, és nagyon sokszor nyilatkozott újságnak, rádiónak TV-nek. Ezek közül az egyik, mely karácsony előtt különösen megszívlelendő gondolat!  "Sajnos sok olyan szülő is van, aki az ajándékot önmaga helyett adja a gyermekének. "Tessék körülnézni a kisfiam szobájában - mondja -, mindene megvan, amit egy gyerek csak kívánhat! Ráadásul mindenből a legszebb, a legjobb, a legdrágább! Nem tudom, mi hiányozhat még neki...?!" Én tudom, gondolom magamban: a szülei hiányoznak, akik folyton sietnek, sosem érnek rá, akik úgy vélik, hogy a drága ruhák és pompás játékok megvásárlásával eleget tettek minden szülői kötelezettségüknek, miközben épp a legfontosabbat nem adják meg a gyereknek." 

Szintén ő mondta: Mi legyen a karácsonyfa alatt?

Nem kell feltétlenül fizikai dologra gondolnod, amikor az ajándék szó eszedbe jut. Teljesen más irányba is elmehet az ünnep, ami mindenkinek jót tesz. Először is próbálj lassítani. Ennél fontosabb talán nincs is, hiszen az állandó rohanás az, ami az egész évet meghatározza. Karácsonykor (és máskor is) nagyon lényeges, hogy visszavegyél. A gyerekek is ilyenkor lelassulnak, fontos számukra a család érezhető jelenléte. Persze ez nemcsak karácsonykor, hanem egész évben fontos lenne. Van azonban olyan, hogy ez nem sikerül, hiszen annyi mindenre kell koncentrálni év közben. Tégy meg minden tőled telhetőt azért, hogy az év vége ne egy ámokfutás legyen, hanem az egymásra fordított figyelem és idő határozza meg. Süssetek mézeskalácsot együtt. Ennél jobb program nincs is! Csak ígérd meg, hogy nem leszel ideges, ha minden csupa liszt és méz lesz. Engedd el. Takarítani így is, úgy is kell. A gyerekek imádják kiszúrni a tésztát és díszíteni a kész sütiket. Szuper karácsony előtti rákészülés ez, ami élmény számukra, és neked is az lesz. Próbáld ki!

A karácsonyfa alatt nem feltétlenül a méregdrága játékoknak kell helyet adni. Ajándékozz élményeket. Lehet, hogy nem olyan vonzó elsőre, mint a csilli-villi csomagok, de mindent lehet szépen csomagolni, akár egy mozijegyet is.

Találj ki olyan közös programokat, amelyekről tudod, hogy a gyermekeidnek valódi élményt adnak. Azért nem írok ötleteket, mert mindenki maga ismeri a saját gyermekeit, így te tudhatod a legjobban, mi az, aminek örülnének.

Mi a lányokkal sokat kirándulunk egész évben. Mindig megszervezzük, melyik hétvégén hova menjünk. Ők ennek örülnek a legjobban, és annak is, ha együtt vagyunk azokkal, akiket a legjobban szeretünk, szeretnek. Szerencsések, mert még mindkét nagymamájuk velünk lehet, így olyan programok is kerülnek a karácsonyfa alá, amelyeket velük élvezhetnek. Színházjegyek, mozijegyek, nekik való kiállítások, és más programok is.

Ha teheted, egy közös, családi utazás is mindig jó választás, hiszen ezek is az együtt töltött időről szólnak. Mindegy, hogy hova mentek, és az is, hogy mennyi időre, csak együtt legyetek.

Én rászoktam arra, hogy listát írok egész évben, hogy mik azok az élmények, amelyek valami miatt különösen megfogják a lányokat, és szeretnék kipróbálni, átélni. Karácsonyra igyekszem ezeket a fa alá tenni. Az öröm mindig határtalan.

Próbáld ki idén azt, hogy időt ajándékozol. „Magad adod ajándékba, a saját idődet.” Hidd el, neked is felemelő érzés lesz megtapasztalni az ajándékozás ezen módját.

 

Megjegyzések