December 11.

Joseph Mohr


pap, költő, a  Csendes éj szerzője. Az év egyetlen időszaka, ünnepe sem ihletett meg annyi zeneszerzőt, mint a karácsonyi ünnepkör. A legismertebb és legkedveltebb karácsonyi dal a Csendes éj, szentséges éj (Stille Nacht, heilige Nacht.

A népszerű karácsonyi dal 2011-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Mohr nem ismerte apját, aki katona volt, de még az ő születése előtt faképnél hagyta a hadsereget és varrónő szeretőjét. Törvénytelen gyermek lévén Salzburg utolsó hóhéra lett a keresztapja, kiskora szegénységben telt. Végül a helyi plébános vette pártfogásába, aki felfigyelt a kisfiú zenei tehetségére, és gondoskodott iskoláztatásáról. Származása miatt csak pápai engedéllyel iratkozhatott be a szemináriumba, 1815-ben szentelték pappá. Szolgálatát Mariapfarr községben kezdte meg, 1816-ban itt írt egy hatstrófás verset, amelyről senki sem gondolta, hogy a világ legnépszerűbb karácsonyi éneke lesz.

A hagyomány szerint a dalt egy Mauracher nevű tiroli orgonaépítő mester tette ismertté, 1833-ban Lipcsében dolgozott, és a helyi templomban karácsonykor előadta a művet. Mások szerint egy környékbeliekből álló énekegyüttes vette fel műsorába és adta elő Európa-szerte a Tirolban már nagy népszerűségnek örvendő dalt. A Csendes éj futótűzként terjedt előbb német nyelvterületen, majd világszerte, szövegét 300 nyelvre fordították le, köztük magyarra.

Csendes éj, drága szent éj,

Mindenek álma mély.

Nincs fönn más, csak a drága szent pár,

várja, gyermeke alszik-e már,

küldj le rá álmot, nagy ég,

küldj le rá álmot, nagy ég!

Csendes éj, drága szent éj,

örvendj szív, bízva élj!

Isten gyermeke áldva néz rád,

hív az óra, mely víg reményt ád,

Jézus a földre leszállt,

Jézus a földre leszállt!

Csendes éj, drága szent éj,

pásztornép gyorsan kélj,

halld az angyali alleluját,

száll itt zengve, s a távolon át:

Üdvhozó Jézusunk él,

Üdvhozó Jézusunk él!

https://www.youtube.com/watch?v=1dENu8xOnUs

Megjegyzések