I. világháború vége

11.11.11.1.


Vagyis november 11-én 11 óra. Ezen a napon, 1918-ban lett vége a huszadik század első nagy nemzetközi konfliktusának, az I. világháborúnak. Családunk öregjei közt voltak, akik mindkét világháborút megélték. Szüleim már csak egyet. Én és a gyerekeim eddig azt hittem megússzuk. Megúsztuk? Nem? Az emberek nem tanulnak a történelemből?

Az I. világháború 1914 augusztusától kezdve a következő négy év során számos fronton zajlott, s amelynek gyújtószikráját a Habsburg főherceg, Ferenc Ferdinánd meggyilkolása jelentette. A háború során az antant hatalmak - Nagy-Britannia, Franciaország, Szerbia és a birodalmi Oroszország (a később hozzájuk csatlakozó Olaszországgal, Görögországgal, Portugáliával, Romániával és az Egyesült Államokkal együtt) - harcoltak a központi hatalmakat alkotó Németország és Ausztria-Magyarország (valamint a későbbiekben csatlakozó ottomán Törökország és Bulgária) ellen. Ahogy a harcok egyre inkább belesüllyedtek a költséges csaták és a lövészárok-hadviselés révén kialakult patthelyzetbe, a kezdeti lelkesedés is alábbhagyott. A nyugati front leghosszabb lövészárok- és erődrendszere több, mint 700 kilométeres távolságra nyúlt. Keleten ugyan a front nagy kiterjedése megakadályozta a hosszú árokrendszerekben vívott küzdelmek kialakulását, azonban a konfliktus itt is ugyanolyan heves volt, mint nyugaton. Szintén nagy összecsapásokra került sor Észak-Olaszországban, a Balkánon és az ottománok uralta Törökország területén. Szárazföldön, tengeren és - a történelem folyamán most először - a levegőben is folytak a harcok.

Az I. világháború a modern kori történelem egyik legpusztítóbb harca volt: közel tízmillió katona vesztette életét. Ez a szám messze felülmúlta a megelőző száz év összes háborús konfliktusában bekövetkezett halálesetek számát. A sérültek száma a becslések szerint elérte a 21 milliót. Mindezek a hatalmas veszteségek részben az új fegyverek, például a géppuska és a harci gázok, bevetésének tulajdoníthatók. 1916. július 1-e volt az a nap, amelyen a legtöbb halálos áldozat esett: a brit hadsereg csak a Somme folyónál 57 000 katonát veszített el. Összességében azonban Németország és Oroszország fizette a legnagyobb emberáldozatot: becslések szerint 1 773 700, illetve 1 700 000 katonájuk nem tért haza a háború után. Franciaország a mobilizált haderő 16%-át veszítette el, a kutatók azonban úgy tartják, hogy akár 13 000 000 nem harcoló személy is áldozatul eshetett az ellenségeskedés közvetlen vagy közvetett hatásainak. A halálozási arány a háború végén kirobbanó spanyolnátha-járvány – a világtörténelem leggyilkosabb járványa - következtében még magasabbra szökött, és milliók veszítették el az otthonukat. A vagyoni és ipari kár - különösen a háborúskodás legfőbb színtereiül szolgáló Franciaországban és Belgiumban - katasztrofális méreteket öltött.

1918. november 11-én 11:00 órakor véget értek a harcok a nyugati fronton. A „nagy háború”, ahogy a kortársak nevezték, befejeződött, Azonban a konfliktus messze ható nemzetközi, politikai, gazdasági és társadalmi következményei még hosszú évtizedeken át éreztették hatásukat.

És még mindig vannak, akik nem tárgyalóasztalnál akarják a problémáikat megoldani.  Nem tanulunk, nem tanulnak a történelemből.

Forrás: https://encyclopedia.ushmm.org/content/hu/article/world-war-i-abridged-article  alapján. 

A kép forrása: Michael Jackson--Earth Song   https://www.youtube.com/watch?v=Erk0xdBOmew

Megjegyzések