Helytakarékos adventinaptár

Kettő az egyben!


Adventinaptár és gyertyák. Adventi gyertyák. Mindössze két, azaz három dobozból és négy gyertyából. Egy nagyobbacska dobozba két kockaalakú dobozt helyeztünk, melynek oldalain karácsonyi képek és számok vannak. Az advent általában 22-24 nap, az idei 22 nap.

Az advent a karácsonyra való felkészülés, azaz a nyugalom, a várakozás és meghittség időszaka. Négy héten át vasárnapról vasárnapra sorban meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, melyek a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizálják. Ebben az évben az utolsó gyertyagyújtás december 24-ére, szentestére esik. Ám az adventi szokásokhoz nem csak az adventi koszorú, hanem az adventi naptár is hozzátartozik. Ahol gyermek van a családban, ott ez egy kiváló lehetőség a várakozásra, az ünnepre való felkészülésre.

A legtöbb adventinaptár viszonylag nagy, sok helyet foglal, mégis alig fér bele valami. A mienk nem olyan. Ráadásul minden évben használható.

Mi kell hozzá? Négy gyertya, három üres tejesdoboz (vagy más, aminek az alakja négyzetes hasáb), és egy nagyobbacska, amibe belefér kettő „kocka”. Valamint kis képek, amiket a doboz oldalára ragasztunk. 

Készítése: A tejesdobozok alját levágjuk úgy, hogy kocka maradjon.

Körbe a 4 oldalára képek és számok kerüljenek (kivágással vagy rajzolással)!

A számok, amire szükségünk lesz? 0, 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. 

A tetejét karácsonyosra díszítjük szárazvirággal, fenyővel, borostyánnal, karácsonyi díszekkel, ízlés szerint.

Használata: 2 doboz kerül mindig a doboztartóba úgy, hogy kívülről a megfelelő számot mutatja: 01, 02, 03, …..21, 22, 23, 24. ezt úgy érjük el, hogy a doboz négy oldalán számok vannak, de előre a szükséges számút rakjuk.  

Tekintve, hogy csak két hely van (2 doboz) naponta, vagy kétnaponta frissíteni kell a tartalmát. Ez lehet csoki, cukorka, kisjáték, lufi, vagy cetli valamivel, mint a hagyományos adventinaptáraknál.  

Ha a nagyobbik doboz tetejére ezüstfóliát teszünk, vagy vékony fa, esetleg kéreg lapot, vagy a gyertyákat gyertyatartóval (nehogy felgyulladjon!!!) helyezzük rá, akár egy barkácsolással az adventi „koszorú” is meg van. Manapság már nem annyira fontos, hogy kör alakú legyen, lehet hosszanti irányú is, amin elfér a négy gyertya. 


 

Megjegyzések