Pusztán egy oklevél

„Füstbement terv”.


Ez a Petőfi idézet volt az idei gödöllői íródíj témája. Megpróbálkoztam, nem én nyertem meg, vagyis a terveim füstbe mentek, a pályázat mottóját igazolva. Ám egy percig sem búslakodtam, mert nagyon tartalmas, kellemes délutánom volt.

Nehéz többkötetes profi írókkal, költőkkel versenyezni, de lehet tőlük tanulni.  


Most pedig közzé teszem szerény, de okleveles irományomat.

Füstbement terv

Nekem erről a címről, már nem csak Petőfi Sándor jut eszembe.

Nagymama vagyok, öt kisunokám van. Amikor a következő eset történt, még csak egy volt, úgy hétéves körüli lehetett. Nem elfogultságból mondom, de egy igazán szép kiskölök volt, kék, nagy szemekkel, szőke göndör hajjal, és többnyire mosolygott.

Mondom többnyire! Mint minden fiúcskával megesik, nála is, hogy néha eltörött  mécses, vagy épp dühbegurult.

Első osztály után, nyáron, a szülei elhozták hozzánk kicsit pihenni, játszani, vakációzni tombolni. Az volt nálunk a szokás, hogy a kisvendég lerajzolta, vagy később leírta, hogy ő mit szeretne csinálni nálunk, én meg hogy részünkről milyen elvárással számolhat (na nem sok és nem megterhelő), aztán egyeztettünk. Az akkori nyaralás viszont bővült anya kérésével, vagy inkább elvárásával. A tanító néni kitalálta, hogy nyáron mindenki olvassa el, Fésűs Éva meseregényét, a Csupafül történetét. Máté jó tanuló volt (ha lehet egy elsősről ilyet mondani), lovagos történeteket és a Harry Pottert már akkor élvezettel böngészgette. Szóval anya kitalálta, hogy majd mi – Máté a nagyszülőkkel – megoldjuk ezt a nem könnyű feladatot, vagyis elolvassuk a könyvet.

Hosszú alkudozás után, megállapodtunk abban (mert hogy aludni sem akart délután), hogy ebéd után bevonul a szobájába úgy egy- másfél órára, és vagy olvas, vagy szunyókál. Az első két napban nem nagyon sikerül, alig olvasott el két-három oldalt, és azt sem tudta elmesélni. Ekkor felajánlottam, hogy felváltva olvassunk, egy oldalt ő, egy oldalt én. Nem tetszett neki az ötlet. A negyedik nap duli-fuli módon bevonult a kisszobába és becsukta az ajtót. Mi pedig egy ideig türelmesen vártunk, néha behallgatództunk, aztán egy óra után óvatosan benyitottam. Szegény Mátém, ott ült az ágyon kisírt szemekkel. Persze hogy mindjárt mellé ültem és átkaroltam.

- Ennyire nem tetszik?

- Ennyire! Nem történik benne semmi!

- Ez a nyuszi egy imádni való kis lény, mindene a játék, szereti a hasát, a családját és a barátait, kicsit szeleburdi, néha kicsit rosszalkodik, néha elront valamit, de mindig mindent helyre hoz. Teljesen olyan, mint te, vagy a barátaid – próbálkoztam türelmesen, kedvesen meggyőzni.

- Én nem vagyok ilyen gyagyás – mondta őszinte felháborodással.

- Ez egy nagyon szép, nagyon jó mese. “A jó mese, mint egy játékos patak vize, mindig az eget tükrözi, akkor is, ha sáros partok között szalad.” Ezt Fésűs Éva mondta, ennek a könyvnek az írója. Hát nem gyönyörű?

- Mi benne a gyönyörű?!?

- És a nyelvezete!? Érzed, érted, milyen szépen fejezi ki magát az írónő, milyen szép, szívhez szóló a nyelvezete?

- Leszarom a nyelvezetét – szakított félbe dühösen, és folytak a könnyei.

Még folytattam volna – hogy látod, mennyi hasonlóság van közted és Csupafül közt, ő is, nem mindig cselekszik helyesen, de meg akar felelni, és küzd, blab-blab-bla – de inkább magamhoz öleltem szorosan, mert féltem, hogy az én könnyeim is kibuggyannak.

Mindkettőnk szíve hangosan kalapált, szerencsére a kis Máté oldotta fel a helyzetet.

- Tudod mit Nagyi? – nézett rám kisírt, de kicsit mosolygos szemmel – inkább mondjuk el a Máté te, hallod-e verset, azt nagyon szeretem!

Meg ne sértődjön egy Petőfi rajongó se, és remélem nagy költőnk sem forog a sírjában, de bizony – tisztelet ide, tisztelet oda – mi átköltöttük egy kicsit a verset, és nem Laci te, hanem Máté te, felkiáltással szoktuk kezdeni a híres verset, és persze el is játsszuk, miközben jókat nevetünk. És már mondtuk is közösen, hogy …   

Máté te,
Hallod-e?
Jer ide,
Jer, ha mondom,
Rontom-bontom –
itt mindig elkapom és az ölembe húzom.
Ülj meg itten az ölemben,
De ne moccanj, mert különben
Meg talállak csípni
, …. – magamhoz szorítom, és megcsippentem az arcát.
….
Egy kis tarka lepke. –
itt a kezünkkel, illetve ujjunk mozgatásával csapongó lepkét játszunk.
Tarka lepke, kis mese,
Szállj be Máté fejibe
…. – mondtam volna tovább, de félbeszakított.

-Tudod mit Nagyi?! Menjünk ki a mezőre és fogjunk pillangókat!

Tetszett az ötlet. Az ebéd utáni egy-két pihenésre szánt óra már úgy is eltelt, miért ne mennénk ki a szabadba. Gyorsan elővettük a hátizsákunkat, szendvicset, vizet, plédet tettünk bele, aztán irány a faluvége, onnan pedig a végtelen határ! Már messziről láttuk, hogy színes, mozgalmas élmény vár ránk. A rétek, mezők járatlan útjain botorkálva, szebbnél-szebb virágok mosolyogtak ránk pompás, sokszínű szirmaikkal. Egyesek magányosan virítottak, mások kisebb csoportokba verődve tetszelegtek, de olyanok is akadtak, akik hatalmas területeket vettek uralmuk alá. Ez a színkavalkád,  amíg a szemünk ellátott, beborította az egész határt. Június elején piros pipacstengerben úsznak a rétek, mostanra már csak mutatóban volt belőlük egy-kettő. Viszont volt zsálya, gyöngyike, pipitér, katáng, boglárka, kamilla, és folytathatnám a sort estéig,  merthogy virágok ezrei kacérkodtak velünk. No és pillangók? A nyár a virágok és a pillangók pompájáról szól. Pillangót fogni jöttünk, de nekünk ehhez már rég nem kell lepkeháló, mert mi fényképezőgéppel, akarom mondani, telefonnal kapjuk el a kis szárnyasokat. Szerencsénkre volt belőlük bőven: kardos és fecskefarkú lepke, nappali pávaszem, répalepke, citromlepke, és egy rakás olyan, aminek nem tudjuk a nevét. Mikor már jó sokat lencsevégre kaptunk, és virágcsokrunk is volt rendesen, kerestünk egy szép helyet, ahol letáboroztunk. Elővettük a plédet, a szendvicseket, szépen megterítettünk és kiraktuk a vajaskenyerünket meg a zöldhagymát. Ám akkor hirtelen előttünk termet egy szép fácán, amit feltétlen meg kellett örökíteni. Lassú mozdulattal a telefonomért nyúltam és óvatosan, bekapcsolva átadtam a kisunokámnak. A kép persze nem sikerült, pedig nagyon ügyes és óvatos volt Máté, teljesen profi módon kezelte a helyzetet.

Sebaj! Jöhet a lakoma! Mohón el kezdtük tömni, vagyis tömtük volna magunkba az uzsonnát, de azt vettük észre, hogy az csupa hangya. Jól van, mondtam, legalább hús is lesz hozzá, jót nevettünk, és közben szedegettük le róla a kis rovarokat. Végül még sem ettük meg. Jó nagyot kortyoltunk inkább a vízből, és hazaindultunk.

Aznap este se a vacsorát, se az alvást nem kellett unszolnom.

A könyvről, az olvasásról több szó nálunk nem esett. Játszottuk, labdáztunk, barkácsoltunk, kertészkedtünk, főzőcskéztük, és a jó ég tudja mit nem csináltunk még, de az olvasás, az nem volt köztük.

Gyorsan eltelt az egy hét, és a szülők jöttek csemetéjükért. Még szinte le sem pakoltak, nekem szegezték a kérdést:

- Na, elolvastátok? – kérdezte lányom a biztos siker reményében.

- Nem.

- Neeeem? Ahhh! Hová lett az én jól kidolgozott tervem?

- Hová? – rántottam meg a vállamat – Füstbe! 

Gödöllő, 2023. eredményre várva 


 

Megjegyzések