Jeles napok, okt. 11.

Ez a lánygyermekek napja


Nekem vannak leányaim, leányunokáim, és imádom őket, mint ahogy gondolom minden anya és nagymama. Az ember a gyerekeiért mindent megtenne, akár fiú, akár lány. Sajnos még mindig vannak országok, ahol ez nem így van. 

A lánygyermekek nemzetközi napjával az UNICEF és partnerei igyekeznek a világ figyelmét a lánygyerekek ügyére irányítani. 2019-ben a világ számos pontján még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek. Gyerekházasság, nemi alapú erőszak, oktatási egyenlőtlenség, önbizalomproblémák – többek között ezekkel a nehézségekkel kell szembesülniük a lányoknak nap mint nap. Az elmúlt 25 évben számos területen javult a lányok helyzete, de tennivaló még van bőven, erről számolnak be az UNICEF statisztikái is:

  • Minden évben továbbra is 12 millió lányt adnak 18 éves kora előtt férjhez, véget vetve ezzel a gyermekkoruknak. Azok a lányok, akik gyerekként házasodnak, nagyobb eséllyel fejezik be idő előtt a tanulmányaikat, mint társaik. 
  • Globálisan 130 millió 6-17 év közötti lány egyáltalán nem jár iskolába. 
  • Világszerte négyből egy 15-19 év közötti lány egyáltalán nem dolgozik és nem is tanul. Összehasonlításként, ez az arány a fiúknál tízből egy. 
  • Mintegy 15 millió 15-19 év közötti nő volt már nemi erőszak áldozata az élete során. 
  • Globálisan a 10-19 évesek körében az új HIV fertőzések áldozatai 74%-ban lányok.

Az 1,1 milliárd 18 évesnél fiatalabb lány él a világon. A hátrányos nemi megkülönböztetés sokuk életének minden területére hatással van, ez határozza meg mikor és kivel házasodhatnak, részesülnek-e oktatásban, hozzáférnek-e a az egészségügyi szolgáltatásokhoz, vállalhatnak-e munkát.

A lányok kilátásai lassan, de biztosan javulnak. Az UNICEF a világ minden táján kormányokkal, partner szervezetekkel és gazdasági szereplők bevonásával küzd a leánygyermekek esélyeinek növelése érdekében. Az elmúlt évtizedben globálisan 15%-al csökkent a gyerekként férjhez adott lányok száma, így ma már „csak” ötből egy lányt kényszerítenek házasságra a 18. születésnapja előtt. Csökkent a fiatalon édesanyává váló lányok száma is, míg 1995-ben 1000 15-19 év közötti lányra 65 szülés jutott, mára ez a szám 43-ra mérséklődött. 1998 és 2017 között az iskolából kimaradó lányok száma 37,5 százalékkal csökkent. Jelentős eredményeket sikerült elérni az írástudatlanság felszámolásában is:  1995 és 2016 között 42%-al lett kevesebb a 15-24 év közötti írástudatlan nő.

forrás: https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/lanygyerekek-vilagnapja-130-millio-lany-marad-ki-az-oktatasbol-evente-12-milliot-gyerekkent-adnak-ferjhez

 

 

Megjegyzések