Társasjáték kisiskolásoknak

De jó volt ma …!


Ezt a nevet adtam annak a társasjátéknak, amit szülő és kisgyermek, ha közösen játszanak, nem csak szórakoznak, hanem talán apró „titkok” is kiderülnek az iskolában töltött időről, eseményekről. De jó volt! Ez a jobbik eset, de történhetet rossz, vagy szégyellnivaló is, amiről nem szívesen beszél. De vajon mi?

Minden szülőt érdekli, mi törtét az oviban, vagy az iskolában. Felteszik a „sokatmondó” kérdést: Mi volt ma a suliban? Erre általában három válasz lehet: 1. Semmi! 2. Rövid, semmit mondó tőmondatok. 3. Elkezdi a gyermek a beszámolót. Borítékolni lehet, hogy a harmadokból van a legkevesebb. Hogy ez ne így legyen, találtam ki ezt a társasjátékot. Tagadhatatlan, hogy a szülő részéről némi időt igényel, de bizton állíthatom, hogy megéri.

A játék lényege a beszélgetés megindítása, örömök és kudarcok előbányászása, esetleges problémák megbeszélése, megoldások keresése.

A játéktáblán vannak szmájlik, befejezendő mondatok, kérdések és kis ikonok egy-egy betűvel, mely a következőket jelenti:  

Szmájlik

„jókedvű, örül, boldog, mérges, dühös, meglepődik, szeret, titok, beteg” Ha a játékos egy ilyenre lép, a kép és segítő szó felhasználásával, kell hogy mondjon valamit.  XY ma beteg volt, ezért nem volt suliban. 


Befejezendő mondatok

„örültem mert …, szomorú voltam …, dühös voltam …, nem volt igaza …, nem értettem …, nem volt finom … , ez a nap nagyon jó volt mert …” Ezeket nyilván a nap eseményei szerint be kell fejezni. Pl. Ma nagyon örültem, mert a dolgozatom ötös lett.

Kérdések

Mi volt ma a legjobb? Ki szerzett ma neked örömöt?  Nevettél ma? Miért? Min? Sírtál ma? Miért? Mondtál ma valami jót, okosat?  Itt egyszerűen csak válaszolni kell. Pl: Igen jót nevettünk, mert Pistike megbotlott, nem esett el, az nagyon mókás volt. 

Kis ikonok egy-egy betűvel

Ha valaki ilyen mezőre lép, húz egy szókártyát, és arról kell kérdeznie, vagy rajzolnia , vagy elmutogatnia. K = Kérdezz! R= Rajzolj! M= Mutogasd el! E = Ebéd. Mi volt, milyen volt? P= Pótold, azaz fejezd be a mondatot!  Pl.  

A játékhoz tartozik még a dobókocka, és legalább 5 bábú. Ezek bármely társasjátékból kölcsönözhetők, nincs jelentősége. No és végül a doboz, amiben tároljuk.

Játék szabály: A játékosok felváltva dobnak, annyit lépnek, amennyit a kocka mutat. Attól függően, hogy hova lépnek, cselekszenek, lsd. fent. (Rajzol, mutogat, kérdezz, válaszol stb.)

Ebben a játékban szülő és gyermeke játszik, vagyis felnőtt és gyerek. Az utóbbi feladata egyértelmű. Ám a szülő feladata sem megoldhatatlan, bár nem jár most iskolába, de elképzelheti, vagy direkt provokáció céljából furcsákat válaszol, vagy csak egyszerűen visszagondol iskolai élményeire. 


 

Megjegyzések