Napóra

A mi napóránk.

Hogy már az ókorban mennyi eszük volt az embereknek! Már akkor tudtak időt mérni. A napórák az egyik legrégebbi időmérő eszközök közé tartoznak. Régészeti leletek alapján tudjuk, hogy már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában használták őket. Az első ismert napórát az ókori egyiptomiak építették ie. 1500 körül, amit obeliszkként ismerünk.

Az ókortól napjaikig nagyon sokféle napórával találkozhattunk. Régen időmérésre, manapság dekorációnak használják. 

Készítése egyszerű. Első lépésként szüksége van egy függőlegesen felállított rúdra, amely az idő múlását mutatja. Az egyszerű napóra úgy készül, hogy a földbe szúrunk egy pálcát, egy botot. Ilyet már az ókorban is használták, sőt a természetközeli nomád népek még ma is elterjedten használják, például Afrika és Ázsia hatalmas területein. A pálca körbe haladó árnyéka mutatja az időt, illetve annak a múlását. A pontos idővel kapcsolatban azonban van egy kis probléma, mégpedig az az apróság, hogy a Föld tengelye ferde, ezért a Nap útja az égen minden nap egy kicsit módosul. Ennek hatására a pálca árnyékának helyzete is napról napra változik. Mit lehet ezzel a napóramű pontatlansággal kezdeni? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád. A pontos idő mutatásához a pálcát egy kicsit meg kell dönteni, mégpedig úgy, hogy északi irányba mutasson. Ez máris egy pontosabb időmérő szerkezetet ad az udvaron, de lehet még pontosabb, különböző számítások segítségével.

Mi viszont nem számoltunk, nem ferdítettünk rudat, sőt semmilyen rudat nem szúrtunk le, csupán egy meglévő oszlop árnyékát használtuk fel, és büszkén mondhatom, elég pontos óránk lett.

Szóval a terasz oldalán adva van egy oszlop, és mi e köré rajzoltunk, illetve festettünk egy napot úgy, hogy a sugarai egy-egy órát mutatnak.  Egy hétig, minden órában megfigyeltük, hol az árnyék. Hol van egykor, kettőkor, háromkor stb., és ezt krétával megjelöltük. A napot ezek után úgy festettük fel, hogy sugara csúcsa erre a pontra essen. Végül a csúcsokhoz odaírtuk alkoholos filctollal, hogy 11, 12, … 20 óra. Tekintve, hogy csak fél kör területünk volt, a reggeli órák nem kerülhettek rá. De hát, ahogy szokták mondani, több is veszett Mohácsnál.  

 

 

Megjegyzések