Nagyi tábor 4.

Cirkusz-tábor

volt 2018-ban, minden szükséges kellékével, jelképével együtt. Igyekeztem a Netről és a könyvekből minden ideillő ismeretet begyűjteni és a régi, gyermekkori élményeimmel összerakva készítettem egy forgatókönyvet*, illetve programtervet.

Egy cirkuszban általában van bohóc, állatidomár, légtornász, zsonglőr, táncos, bűvész és persze állatok.  Ezeknek a szereplőknek eszközök és jelmezek kellenek, amit mi egy hét alatt elkészítettünk és előtte .kitaláltuk a cirkuszunk nevét. 

Zsonglőr, bűvész. Játszottunk, ügyeskedtünk, trükköztünk és ehhez jelmezt, kalapot, varázspálcát, galambokat, kártyákat, rongylabdát, pörgő tányért és labdát készítettünk. 

A hagyományos kártyatrükkök mellett, kártyán megállítottunk egy sörös dobozt. Egy kártyát úgy készítettünk el, hogy két egyforma lapot gyártottunk, az egyiket hosszában felébe hajtottuk, és csak az egyik felét ragasztottuk a másik laphoz. A közönségnek összefogva mutattuk, a dobozt viszont úgy tettük rá, hogy magunk felé kinyitottuk. Így lényegében három ponton szépen megáll a dobo

Lebegő sörös doboz: Ennek a sörös doboznak kilyukasztottam az oldalát és ragtapasszal bevontam, nehogy elvágja valaki ujját. A képen látható módon, ha a hüvelykujjunkat beletesszük (amit a közönség nem lát) felemeljük, illetve „lebegtetjük”. 

Gyártottunk még varázspálcát és cilindert. Méghozzá kétfenekű cilindert! Ez egyrészt jó a jelmezhez, másrészt ebből lehet elővarázsolni a nyuszit és a galambokat. A galamb mintáját (a képen kék) a Netről szedtem. A madarak damillal vannak összekötve, és az első kihúzásával, egy nagy lendülettel, könnyen „röptethetők”.

Ha cirkusz, akkor bohóc!  Küllemében rendkívül változatosak, produkciójukban hasonlóképp, de bohóc, az van. Nálunk is volt. Csináltam egy rakás gallért és nyakkendőt maradék anyagokból, függöny darabokból, és elővettem pár muszlin sálat, amit masnira lehetett kötni. Fejrevalónk is volt bőven. Régi kalapokat, papírból készültekkel egészítettünk ki. Meg parókát is készítettünk, maradék, visszafejtett pamutból. A fekete kalap alatti kék paróka pedig egy felmosófej. Ruhának kockás pizsama nadrágot és nagymintás, hozzánk képest nagyméretű felsőt választottunk. 


Az arcfestés fontos dolog. Megnéztem a Neten, hogy sminkelik a bohóc lányokat és fiúkat, és persze megmutattam a gyerekeknek is. Segítség nélkül kimázolták magukat.

Ezek után már csak bohóctréfák kitalálása maradt. Hagytam őket kibontakozni, így többnyire a popsira pottyanásé volt a főszerep. Ők mindenesetre élvezték.

Balett, kötéltáncos, erőember. A kislányok többsége miatt, feltétlen kellett egy táncos, balettos nap. Ami persze nem azt jelenti, hogy az 1 szem fiú táborlakónak nem lesz feladata.


Sőt! Erőember lett, aki hatalmas kocsikereket és súlyzót emel a magasba, vasrudat hajlít, és téglát tör puszta kézzel. Igaz, a kocsikerék és a súlyzó papírmaséból volt, a vasrúd műanyagból, a tégla pedig hungarocellből. Hogy a dolog hihetőbb legyen, a rudat, a kereket és a súlyzót fekete fémfestékkel festettük be, a téglát pedig terrakotta falfestékkel.

A Pom-Pom Cirkusz gazdag állatállománnyal rendelkezik. Három oroszlánunk, három medvénk, kettő kígyónk, négy óriás papagájunk és rengeteg galambunk van. A szúnyogokat nem számoltuk. 

A Cirkusztábor Gálaműsorral zárult. A Gálán, vagyis az utolsó nap végén mindenből adtunk egy kis ízelítőt, közönség előtt. A közönség pedig nem volt más, mint a plüss állatkák, babák és persze a szülők.

Felépítettük a sátrunkat, egy nagy létra és a cseresznyefa segítségével, függöny és ágynemű darabokból.  A bejárat elé tettük a porondot, mögé pedig a kellékeket.

A gladiátorok indulójára vonultunk be, bohócként. A bohóctréfák után jöttek a balerina lányok és a kötéltáncosok bemutatója. Ezt követően lépett porondra a híres erőember, aki káprázatos erejével mindenkit lenyűgözött. Csak úgy, mint a zsonglőrök és a bűvészek. A műsort az állatos számok zárták. A félelmetes oroszlán és medve után gyönyörű (papír) óriás papagájok szálltak át a manézs fölött.

Ám az est fénypontja, a kiváló művészek köszöntése és jutalmazása volt. Lehet, hogy a Pom-Pom Cirkusz társulata bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe, hisz valamennyi művésze elismerésben részesült. Petra (2 éves) Különdíjat, egy bohócot kapott, Nóri (4 éves), Lilla (6 éves), és Hunor (10 éves) Oscar életműdíjban részesült.

Szóval egy este, három Oscar, itt Magyarországon, Fejér megyében, Bicskén Nagyi Cirkusz-táborában!

* forgatókönyv 


Megjegyzések