Ismerkedés a számokkal

Számkukac.


Avagy, számolgató, 4-5 éveseknek. Mire iskolába megy egy gyermek, 4-5-ig van számfogalma, és kb. 10-20 körül ismerik a számokat, persze csak akkor, ha foglalkoztak vele. Ma már ez általában nem gond. Hihetetlenül sok iskolaelőkészítő munkafüzet, számítógépes program és persze az óvoda ad lehetőséget a fejlesztésre.

Miért jó mégis oktatójátékokat közösen barkácsolni? Mert rengeteg képességet fejleszt és nem kerül semmibe. Na, azért ez így teljesen nem igaz, mert számítógépet, nyomtatót használni, az is költség, bár saját rajzokkal ez is kiküszöbölhető. Almát, körtét, dobókockát rémegyszerű rajzolni. A hét törpe kicsit nehezebb, de lehet helyette pl. 7 levél. A másik áthidaló megoldás, ha a felnőtt megrajzolja, a gyermek meg csak kiszínezi. 

Számítógéppel szebb, de nem biztos, hogy ez a fő cél. 

A képeken és a számokon kívül, kell két papírhenger, az egyik legyen kicsit nagyobb átmérőjű, mint a másik. Én egy fólia és két WC papírhengert használtam. A fóliahengerre ragasztottam a képeket, a WC papírhengert pedig feldaraboltam. Ez utóbbit még keresztben el is vágatm, és jobban összehengergettem, így könnyebb fel-le tenni. Ezekre a számjegyeket raktam. 

A gyermek feladat, hogy a megfelelő képhez, a megfelelő számot rakja, illetve felhúzza.  

Hogy tényleg kukac legyen, még fejet is csináltunk neki. Ez egy hungarocell tojás, szemmel szájjal ellátva. A henger végét kicsit bevagdostam, beragasztóztam, és a tojás vékonyabb felét belenyomtam. 

Fontos, a közben elhangzó beszélgetés, számlálgatás: több, kevesebb, növekvő vagy csökkenő sorrend, ugyanannyi, stb. 


 

Megjegyzések