Társasjáték

Helyesírásbox”.

Ezt a furcsa nevet adtam az új társasjátékomnak, amely a helyesírást gyakoroltatja. Hogy miért pont ezt a nevet? A helyesírás rész gondolom egyértelmű. A Boksz-ról pedig kinek mi juthat eszébe: először is a doboz, de kis áthallással a bokszolás, vagyis a küzdés is lehet. Merthogy küzdeni kell a játékosoknak: a győzelemért, a jutalomért és a tudásért.

A játék elkészítéséhez nem sok miden kell. Ismét lett egy üres pizzásdobozom, ez a legfontosabb része az egésznek. Ebbe kerül bele szavakkal teli lap, a kis kártyák és a dobókocka.

A következő lapot ragasztottam be, azzal a különbséggel, hogy a lapot fekvő helyzetbe tettem és a betűméret nem 12, hanem 18-as. 

     bodza

újság

súly

mély

maharadzsa

szappan

rajz

pillangó

sajt

dodzsem

 

harkály

 

edző

makk

osztály

papagáj

holló

 

tojás

 

lándzsa

kevély

állat

 

ősszel

 

 

tavaly

 

ujj

zsindely

zsivaj,

talaj

olló

jön

villa

dzsip

juhász

olaj

kettő

lyuk

lopódzik

 

   bandzsa

 

csekély

 

hajó

 

 

bridzs

 

ódzkodik

 

dzsóker

 

ragály

madzag

varr

pehely

ragály

lodzsa

halandzsa

meggy

dzseki 

 

robaj

 

rádzsa 

arra

kristály

Gergely

dzsúsz

fáj

 

bendzsó

 

varjú

javít

 

reggel

 

vissza

tolvaj

jobb

villany

dinnye

Panni

haj

ilyen

 

edz

 

 

nindzsa

 

fogoly

hosszú

karaj

tartály

Mihály

Anna

mosoly

gólya

duhaj

 

bagoly

 

forr

dzsinn

pedz 

kanna

akadály

dzsámi

karvaly

király

dzsungel

 

      óhaj

 

tavaly

 zörej

otthon

sóhaj

éjjel

játék

semmi

 

dzsúdó

 

 

        ajtó

 






Mint minden társasjátékhoz, kell egy dobókocka. Egy minta és számnélküli dobókocka hat oldalán a következők vannak: „j” „ly” „dz” „kk” egy mosolygós és egy mérges szmájli. A mosolygós azt jelenti, háromszor dobhat, mérges pedig azt, hogy egyszer kimarad a dobásból. 

A játék része még 4 x 30 kis lapocska ezek kerülnek rá az adott szóra, ha a gazdájuk a adott bűt dobják a kockával. Mindegyik csomagban van 3 „F” betűs, 3 „S” betűs és 3 „É” betűs lapocska. A „F” betűs,  azt jelenti „SIMI”, vagyis simogatás, a „S” betűs azt jelenti „FITYISZ”, ilyenkor a többi játékostól fityiszt kap, és az „É” betűs azt jelenti édesség, vagyis egy csokit vagy egy cukorkát kap a nyertes. Ezek a lapok egy ragasztós dobozból készült fakkos dobozba kerültek. Játék előtt kivesszük valamennyit, egy-egy játékos megkapja, maga elé teszi, ügyelve arra hogy a betűs oldal alulra kerüljön, vagyis ne látszódjon. 

Hogy kell játszani vele? Nagyon egyszerű.

  • Négyen játszatják.
  • Mindegyik játékos választ egy betűt: j, ly, dz vagy kk, ami a dupla mássalhangzót jelenti.
  • Választ a kártyák közül: piros, rózsaszín, csíkos vagy zöld (nekem ilyen papírjaim voltak, nyilván lehet másmilyen is).
  • A játékosok felváltva dobnak. Ha a „J” játékos a dobókockával „J”-t dob, kirakhat egy lapocskát egy j-s szóra, ha nem azt dob, megy tovább a játék. Ha a „LY” játékos a dobókockával „LY”-t dob, kirakhat egy lapocskát egy LY-s szóra, ha nem azt dob, megy tovább a játék, stb. Ha mosolygost dob, háromszor dobhat, ha szomorú szmájlit dob, egyszer kimarad a játékból.
  • Mielőtt valaki kirak egy lapocskát, nézze a meg a hátulját, hátha van rajta egy betű: „F”, „S” „É” 

Az győz, aki előbb le tudja fedni valamennyi, az általa kiválasztott betűt tartalmazó szót. De senki sem vesztes, hisz a legnehezebb szavak helyesírását gyakorolta, és közbe még majszolhatott is. 

Természetesen a szavak és a kártyán lévő „jutalmak” lehetnek mások is. 


Megjegyzések