Madarak és fák napja

Május 10-én

minden évben megrendezésre kerül a Madarak és Fák napja, melynek célja, hogy elmélyítse a társadalom, különösképpen a fiatal generáció természetvédelemmel kapcsolatos ismeretei.

1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.

Fák és madarak, madarak és fák, kéz a kézben járnak, úgy gondolom, nincs egyik a másik nélkül. Ezt Horváth Imre sokkal szebben versbe szedte: 

Nekünk szerencsénk van. Szép, nagy kertünk van sok fával és bokorral, így számtalan szárnyas látogatónk is van. Persze nem könnyű őket lefényképezni, mert hiába mondom nekik, hogy tőlem nem kell félni, ha megmozdulok már el is röppennek. Azért én nem adom fel, mint ahogy képek is igazolják. A veréb, a gerle, a feketerigó, a cinke, a szarka állandó vendégünk, de járt már nálunk vadkacsa, gém, gólya, harkály és olyam madár is, amiről nem tudom, hogy micsoda. 


 



Megjegyzések