Anyák napjára

 

Papírvirág. 


A neten kutakodtam, nézelődtem és ezt a szép, dekoratív, nem túl bonyolult hajtogatást választottam. Színes papírokat vettem elő és kipróbáltam. Íme, az eredmény.

A hajtogatott a papírvirág nem más, mint az úgynevezett Kusudama, tudtam meg egy cikkből. Ez „egy japán szó mely, szó szerint gyógyító labdát jelent. Régen illatos virágokból gyógynövényekből készítették. Mára azonban az origamival azonosítjuk leginkább. A kusudama virág origami az egyik legismertebb hajtogatott virág. Egy kusudama virág több, de legalább 5 elemből épül fel. Az elkészült virágokat pedig gömbformába rendezik, csokrot kötnek belőle... szinte végtelen a felhasználási mód. Láttunk már esküvői csokrot kusudama papírvirágokból, ajtódíszeket, dekorációs gömböket.”

Mi egy virágcsokrot készítettünk. Ehhez nem kellett túl sok és túl nagy virág. Azzal is csaltam egy kicsit, hogy zöld leveles ágacskák közé tettem, így többnek tűnik. A készítéséről nem írok sokat, a neten még video felvétel is van arról, hogy hogyan kell hajtogatni. Tapasztalatim alapján viszont adnék egy-két jó tanácsot: Ügyeljünk a színes papír kiválasztására. Se túl vékony, se túl vastag és mindkét oldala színes legyen. 

Egy virághoz 5 szirmot kell hajtogatni, és általában nem egy virágot csinálunk. Célszerű egy-egy műveletet (pl átlósan félbehajtjuk a lapot) az összes lapon sorban megcsinálni, majd a következő műveletet az összes lapon, és így tovább. Az összeillesztést követő ragasztás elég macerás. Nekem a kétoldalú ragasztópapír vált be a legjobban.


Ebben a virágkészítésben nagyon sok lehetőség van. Érdemes megtanulni.

 

Megjegyzések