A kiscsibe megmentése

Fejlesztő játékValami hasonló játékot láttam egyszer, régebben, és most, hogy egy szép kis pizzás dobozunk lett, egyből kedvem lett az elkészítéséhez. Ráadásul, a játék főszereplőjét, a megmentésre szánt kiscsirkét, az elsős kisunokám készítette karácsonyra.

A játék lényege: Cél, hogy kiscsirke ne essen a lyukba, illetve a „vízbe”. Ez egy együttműködés kívánó, fejlesztő játék, melynek nincs vesztese és nincs győztese, illetve mindenki nyer, ha sikerül megmenteni, partra húzni a kiscsirkét. Ezt azonban minden játékosnak akarnia kell, és felül kell emelkednie a saját érdekein és a saját elképzelésein.

A játék részei: A négyszögletes dobozból készült háromszögletű doboz, mely a játék alapja. Három dugó, mely a doboz három sarkához van erősítve. Egy úszó-mentőöv, keménypapírból, és persze a kiscsirke.

Készítése:

Doboz: a négyszögletű dobozból egy olyan háromszögletű dobozt készítünk, melynek a teteje egy egyenlő oldalú háromszög. A tetejére kisebb nagyobb lyukakat rajzolunk, majd kivágjuk, végül kékre befestjük, mintha víz volna. 

Dugó: Három db. kell belőle. Dugókra azért van szükség, mert ebben van a ki-be húzható zsineg. Egy közönséges dugó felső egynegyedébe csavarhúzóval lyukat vájtam, egy kis szívószáldarabot nyomtam bele, így zsineg könnyen mozog. Amikor elkészült, a háromszögletű doboz egy-egy sarkához rögzítettem szigetelőszalaggal. 

Mentőöv: Fehér kartonlapból kivágtunk egy karikát, majd a hasonlóság kedvéért piros csíkokat festettünk rá. Ráköttök a zsineg egyik végét, a zsineg másik vége a dugóban van.

A játék menete: A kiscsibét ráültetjük a mentőövre, majd a  három játékos megfog egy-egy zsineget. A feladat az, hogy partra húzzuk a fonalak mozgatásával úgy, hogy egyik lyukba se essen bele. Nagyon fontos az egymásra figyelés, az együttműködés, az óvatos lassú mozgás, nehogy belepottyanjon valamelyik lyukba. A játéknak nincs győztese, és nincs vesztese, de rengeteget lehet belőle tanulni, főleg az együttműködést, az egymásra figyelést, a csapatszellemet. A játék gondolkodni tanítmegoldására ösztönözne, sikerélményhez juttat, mely az önbizalmát növeli, az pedig az egekig repítik a gyermeket.

Ha mégis beleesne az a szegény kis jószág, hát akkor sem dől össze a világ, kezdjük újra! 

Megjegyzések