Húsvét '23 "V" mint Víz

HÚSVÉT előtt 3 nappal.


Víz a te jádaköved (Li Ho). A VÍZ TISZTÍTÓ EREJE ÉS A HÚSVÉTI LOCSOLKODÁS, illetve az ehhez kapcsolódó szokások régmúltra nyúlnak vissza. Húsvét előtt pénteken, húsvét vasárnap és hétfőn is, nagy szerepe, jelentősége volt/van a víznek.

A nagypéntek hajnali rituális mosakodásnak a nép bajelhárító erőt tulajdonított. A lányok még napfelkelte előtt a folyóra, patakra mentek mosakodni, de nem ám akárhogy! A víz folyásával szemben visszakézből,  csak így lehetek szépek és egészségesek. A parton a fűzfák alatt meg is fésülködtek, hogy szép hosszú legyen a hajuk. A vízből a többi családtag részére is vittek.

Sok helyen húsvét vasárnap szótlan vizet vittek be a házba, vagyis vízhordás közben nem beszéltek. Piros tojást tettek bele, és ezzel mosakodtak, hogy egész évben egészséges legyen a család apraja-nagyja.

A húsvét hétfői locsolkodás eredete termékenységvarázsló népszokás. Egyházi magyarázata szerint a keresztelést szimbolizálja, a sok vízzel való leöntés: maga a keresztelés. Illetve azt a jelenetet eleveníti meg, amikor a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. Vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették.

Ez pedig a mi locsoló vödrünk, amit fiú unokámnak készítettem. 


 

Megjegyzések