Húsvét 2023

HÚSVÉT előtt 6 nappal. 

Hat nap múlva Húsvét. Ebből az alkalomból, ezek után – tekintve, hogy a húsvét szó hat betűből áll – hat napon keresztül jelentkezem egy-egy idézettel képpel és szöveggel. A várakozásnak most ezt a módját választottam, a VAKÁCIÓ mintájára. Tudjátok, amikor a tanulók várjak a nyári szünetet, és elkezdenek visszafelé számolni, és írják a táblára, hogy ó, ió, ció, áció, káció, vakáció, mi meg hogy T, ÉT, VÉT, SVÉT, ÚSVÉT, HÚSVÉT   

Az ünnepekre szükség van, lehet nélküle élni, de minek.

Közeledik egy ünnep, a Húsvét. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy milyen jó dolog ünnepelni, a mindenféle nyűgével, bajával együtt. Mert valljuk be, a készülődés sok fáradságba és sok pénzbe kerül. Főleg ha azt akarjuk, hogy környezetünk tiszta, szép, és ünnepélyes legyen. Ha azt akarjuk, hogy mi (Nagyik) se kényszerüljünk a NAGY NAPON a fáradt „házi tündér”  szerepébe.

Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen – mondja Márai Sándor. Felejtsünk el mindent, ami a köznapok szertartása és feladat, mert az ünnep mély és varázsos  rendhagyás. (Nem szószerinti idézet)

Szóval, én már kb. egy hónapja izgatottan, testben és lélekben készülök a húsvétra. Először is végig gondolom, hogy milyen teendőim lesznek, aztán tervet készítek: hogy mikor, mit, hol, kivel, mennyiért stb stb stb ....

Most azonban nem a sütés, főzés, takarítás, vásárlás gondjaival akarlak Benneteket untatni. Gondolom, nálam sokkal ügyesebb, rutinosabb háziasszonyok is vannak, akik a kisujjukból kiráznak egy ünnepi terítést vagy egy ünnepi ebédet. Inkább arról írnék, hogy egyik évben, hogyan készültünk húsvétra az unokákkal.

A nyuszi család készítése nem túl nehéz, kicsit munkás, egy egész délután elvoltunk vele. Nagy karton doboztetejét és alját használtuk. Újságpapírból mintát (alaklemezt) vágtam ki, melyet a gyerekek körberajzoltak. Kis segítséggel kivágták. Ceruzával megrajzoltam a szemeket, szájat, orrot és a ruhát, majd a gyerekek filctollal átrajzolták, végül tetszés szerint kifestették. Nyuszi mama még kötényt is kapott. Ez egy összehajtogatott írólapból készült, úgy, mint a csipke papírterítők. Minden nyuszi hátuljára egy nádat ragasztottunk úgy, hogy a vége kb. 20 cm-rel kilógjon. Így ki lehet a kertbe, valahova tűzni. 






Megjegyzések