Szarvasok és nyuszik

Ha húsvét közeledik,

mindenről a nyuszi jut az ember eszébe. Bármilyen furcsa, még a szarvasról is. Én legalábbis így jártam. Ha háromszögekből lehet szarvast készíteni, akkor bizonyára nyuszit is. Megpróbáltuk, bejött.

A minap Budapesten jártunk, metróztunk, és a felújított Kálvin téri metróállomáson, elcsodálkoztunk és elgyönyörködtünk. Sárga alapon, teljesen egyszerű formákkal kialakított, csodálatos képeket láttunk. Pontosabban, a metróállomás, mint egy modern freskóval díszített terem, olyan. Tele háromszögekből alkotott szarvasokkal. Hogy miért szarvasok, arra egy cikkben találtam meg a választ. 


Íme: „A grafikai kialakítás Bartók Béla Cantata Profana című kórusművét dolgozza fel, és Fábry Katalin munkája. A lejtaknák a mélybe történő utazást jelképezték a tervezők számára: a transzformációt, az átalakulást, a közeledést a tudatalatti felé. Bartók műve is egy átalakulásról szól. A történet középpontjában egy öregember és kilenc fia áll. 

A népballada szerint az öregember állandóan vadászni jár, és a gyerekek is ezen nőnek fel. Egy napon, amikor egyedül maradnak, és hegyeken völgyeken át űznek egy szarvasbikát, maguk is szarvassá változnak. Amikor az apjuk észreveszi ezt, arra kéri őket, hogy jöjjenek vele haza, de a kilenc szarvassá vált fiú már nem tud többé hazamenni.

A történetet megidézve szarvasok jelennek meg például a kábeltakaró perforációs lemezeken, amelyeknek egy részét egyébként óriásplakátok borítják majd. Kosztolányi elmondása szerint a grafikáknak nem a kultúra terjesztése és az utazóközönség nevelése a célja, hanem hogy egy egyéni karaktert adjon az állomásnak, az állomásnév elolvasása nélkül is.” Forrás: https://www.travelo.hu/budapest/20220504-magyarorszag-budapest-csodaszarvas-kalvin-teri-metromegallo-bartok-bela-cantata-profana.html

Visszatérve húsvétra, vagyis a nyuszikra, ki kellet találni, hogyan lehet egyszerűen, egyszerű síkidomokból nyulat fabrikálni. Végig kellett gondolni, mitől lesz egy forma nyuszis. Kell egy hosszúkás test, rövid lábak, hosszú fülek, a többi lényegtelen. Hogyan lehet egyszerűen háromszögeket gyártani? Fogtunk egy kartonlapot, keskenyebb, szélesebb csíkokra vágtuk, majd jobbról, utána balról ferdén levágtunk belőle egy-egy darabot. 

Végsősoron a szín is lényegtelen. Ha művész csinálhatott sárga szarvast, mi miért ne csinálhatnánk tarka nyulat? 

Szóval volt egy rakás ilyen-olyan háromszögünk, és el kezdtük rakosgatni. Ha úgy láttuk jó lesz, leragasztottuk. Ha most állnék neki, inkább dekorgumiból csinálnám. Egyrészt, van vastagsága, így úgy gondolom jobb a kép hatása, másrészt nem csúszkál rakosgatás közben, vagy egy tüsszentés nem viszi el az egészet a francba (tapasztalat). 


 

Megjegyzések