Mi lett volna, ha …

Március 15-e

kapcsán gondolkodtam el rajta, mi lett volna, ha … Gondolom ez sok ember fejében megfordul, nem csak azoknak, akik szeretik a történelmet (mint én), hanem talán történészeknek is. Vagy csak nekem jut ilyen csacskaság az eszembe?

Elgondolkodtam, hogy bizonyos más feltételekkel, győzhettek volna a magyarok? És vajon mik lettek volna azok? Ha más lett volna a nemzetiségi politikánk, és egyként mellettünk harcoltak volna szerbek, románok, horvátok? Az elég lett volna? Vagy ha a z oroszok nem siettek volna a Habsburgok segítségére, ne adj’ isten, mellénk álltak volna? Egy biztos, lelkesedésből és hazaszeretetből nem volt hiány.

Ennél vadabb dolgok is eszembe jutnak néha, más történelmi eseményekkel kapcsolatosan. Pl: Mi lett volna, ha sikerül a Hitler elleni merénylet, vagy ha meg sem született volna? Mi lett volna, ha senki nem találja fel az atombombát? Mi lett volna, ha Amerikában az indiánok győznek? Még ennél is vadabb dolgok jutnak néha eszembe, de nem írom le őket. Viszont el lehet rajtuk (hasonlókon) gondolkodni. És szívesen vitatkoznék is bárkivel. Csak azt ne mondja senki, hogy ami elmúlt, elmúlt, nem érdemes vele foglalkozni. Hisz a történelemnek épp ez a legnagyobb erénye, hogy lehet belőle tanulni.

Megjegyzések