Hogy nekem mennyi dolgom van!

Nyári időszámítás. 


Melegszik az idő, egyre hosszabbak a nappalok, és a naptár is azt mutatja, hogy itt a tavasz, így hamarosan az óraátállítás napja is. Hogy pontosan mikor kezdődik a nyári időszámítás? És miért jó ez nekünk (ha egyáltalán jó)? Mi lesz 2024-től? Mindjárt kiderül.

Nekem személy szerint, nem tetszik. Az viszont jó, hogy véget ér a tél, és előttünk a jó idő, a melegebb és hosszabb nappalok, világosban érünk haza a munkahelyünkről és jut idő kültéri szabadidős tevékenységekre. És hogy mikortól? Idén március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról tekerjük előre a mutatókat 3 órára, ezzel együtt kezdetét veszi a nyári időszámítás.

Az óraátállítás gondolata Benjamin Franklin (1706–1790) amerikai diplomata és feltaláló nevéhez köthető. 1784-ben Egy gazdaságos tervezet című esszéjét elküldte a Journal of Parisnak (ekkor párizsi nagykövet volt), amelyben kifejtette költségkímélő ötletét. Franklin azt szerette volna, ha mindenki a Naphoz alkalmazkodva élné életét, ezzel csökkentve a franciák híresen nagy gyertyafogyasztását. Felvetette, hogy hadászati ágyú elsütése indítson minden reggelt (hat órakor), továbbá vessenek ki adót a redőnyökre, tiltsák be a lovaskocsi használatot naplemente után, és korlátozzák a gyertyák eladását is. Bár tervezete megfelelt a takarékossági szempontoknak, nem üdvözölte a nagykövet ötletét sem a sajtó, sem pedig a közvélemény, mivel ezzel – szinte – kirángatták volna a párizsi lakosságot az ágyból.

Sokan nem kedveljük a tavaszi óraátállítást, mivel úgy érezhetjük, hogy egy órával rövidül az életünk, és a következő hétre is rányomhatja a bélyegét. A szervezetnek akár több napra lehet szüksége az átálláshoz: sokaknak okozhat hosszan tartó fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat. Ilyenkor a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma is emelkedik, ezért fontos, hogy a lehetőségekhez mérten legyünk türelmesek és tudatosabbak, vigyázzunk magunkra az óraátállítást követő napokban.

Egy felmérés szerint, már 2013-ban kiderült, hogy hazánkban igen sokan várják az „idő átállítósdi” megszüntetését. E szerint 10-ből 9-en kellemetlennek tartják a kétféle időszámítást. Az átállítást ellenzők az „1 millióan az óraátállítás ellen” csoportba tömörültek, hogy tegyenek valamit a félévenként esedékes időzónaváltás megszüntetéséért.

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell térnie a választott téli vagy nyári időszámításra. Eredetileg 2021-ben kellett volna eltörölni az óraátállítást (2019-ben elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament a döntést). Azonban dátum – főként a világjárvány okozta fontosabb teendőkből kifolyólag – végül kitolódott 2024-re. Remélem, többször nem „tolódik” el a dátum!

Megjegyzések