Naprendszeres játék

Lapozgató.

Így neveztem el a következő egyszerű, alsótagozatosoknak szánt játékomat. Találtam egy olyan spirálos noteszt, amiben még volt egy-két üres oldal. Ez adta az ötletet. (Ha a bal felén van valami az nem számít)

Szóval fogtam a noteszt, végig lapoztam, ami tele volt írva, azt kitéptem, az üreseket meghagytam. Könnyű dolgom volt, mert csak 12 oldalra volt szükségem. Egy-egy oldalt úgy osztottam be, hogy 8 keskeny oszlop és egy 1 széles oszlop legyen. A keskenyekre a betűk, a szélesre egy kerül.

N

A

P

A

A

A

A

A

A

 

H

O

L

D

E

K

K

K

K

 

V

É

N

U

SZ

O

O

O

O

 

M

E

R

K

U

R

S

S

S

 

F

Ö

L

D

I

É

É

É

É

         KÉP

M

A

R

S

F

H

E

E

E

 

J

U

P

I

T

E

R

M

M

 

SZ

A

T

U

R

N

U

SZ

L

 

N

E

P

T

U

N

U

SZ

L

 

U

R

Á

N

U

SZ

J

J

D

 

P

L

U

T

Ó

D

L

B

D

 

A táblázat azt mutatja, milyen betűkre van szükség. A fekete mindenképpen kell, mert ezek vannak a bolygók neveiben. A sárga mezőben lévők nem feltétlen kellenek, bár bent vannak a bolygók neveiben, de az oszlopban már egyszer szerepel. A pirosak csak megtévesztés céljából vannak, lehet más is.

Persze egy-egy oldalon csak egy betűsor van, és egy kép. A legrövidebb szó a NAP, ehhez csak 3 oszlop kell, a többi üres. Így 4-8-ig hagytam egy-egy üres oszlopot is, illetve, ezeken a lapokon nincs semmilyen betű. 


Miután beírtam a betűket és beragasztottam a képeket, a kék vonalak mentén szétvágtam az oszlopokat, így lapozhatóvá vált. 

És hogy hogy lehet használni? Lehet egyszerűen a bolygó képéhez a nevét kirakosgatni, illetve kilapozgatni. Vagy ha komolyabban akarunk játszani, akkor felváltva dobunk egy dobókockával, és aki amennyit dob, annyit lapoz a bolygók képein. Ha kettőt dob, kettőt lapoz. Utána ki kell keresni az adott bolygó nevét.

Hogy szebb legyen, a notesz fedőlapjára egy bolygós képet ragasztottam. 


Megjegyzések