Diadalív

Vác.

Tudod miről híres (többek között) e Duna parti kisváros? Hogy itt található Magyarország egyetlen diadalíve. Olaszországban rengeteg van, Angliában is jó pár, Franciaországban és Németországban már kevesebb, de nálunk csak egy. Persze Európán kívül is van, többnyire a Római Birodalomnak köszönhetően.

A diadalív szabadon álló, nyitott kapuív, amit valakinek vagy valaminek a tiszteletére, gyakran győzelem alkalmával emeltek. Általában van egy, vagy három átjárója, az ünnepelt személy a középsőn szokott áthaladni. A homlokzatot mind az elő- mind a hátoldalon hatalmas oszlopok tagolják, közöttük pedig domborműveket vagy szobrokat helyeztek el. 

A mienk, a váci diadalív története, nem hétköznapi. Amikor 1764-ben Mária Terézia hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről, a váci nemesség lóháton, díszmagyarba öltözve várta a vendégeket. A hajó megérkezését ágyúlövés jelezte. A hagyomány szerint azonban, amikor a királynő megtudta, hogy a Diadalív mindössze öt hónap (egyes források két hetet emlegetnek) alatt készült el, nem mert áthajtatni alatta, hanem kiszállt, és gyalog sétált el mellette. Egy másik legenda szerint, egy évre a kapu felállítása után, azon a napon, amikor Ferenc császár Innsbruckban meghalt, a váci Kőkapu falába illesztett medalionját a mennykő leütötte. Ugyanezen a napon történt Bécsben, hogy a Szt. István templomban miséző Migazzi püspök (ő építtette a diadalívet) fejére esett az oltár nagy feszülete. Igaz, nem igaz, ki tudja, de az építmény a mai napig áll, és megcsodálható.

Végül a játék, amely 8-12 éveseknek készült.

A játék részei:

Hat nemzet (magyar, francia, olasz, német, angol és nem európai) országának képe. 

Fizető eszközei (3x5 db euró, 5 db forint, 5 db dollár, 5 db font, tízes címletekben) 

Egy db. dobókocka, melynek oldalain a nemzet színei (zászlói) vannak.

Országonként 3 db kép, 1-1 diadalívvel, amelynek hátulján rövid ismertető van az építményről. 


  A játék menet:

  • A játékosok felváltva dobnak.
  • Kettő vagy három játékos játszhatja, mindegyik választ 2, vagy 3 országot.
  • Ha valaki a dobókockával a saját országához tartozó színt gurította, viheti az egyik odatartozó diadalívet.
  • Ha nem, akkor megveheti, illetve, ha más is megakarja venni, licitálhat érte. Azé lesz, aki több pénzt ígér, illetve tud adni.
  • A cél, hogy a saját országának a 3 diadalívét minél előbb megszerezze.

Mit tanulhat a gyermek ebből a játékból? Találkozik Európa 5 legjelentősebb ország formájával, a nemzet színeivel, illetve zászlajával, az ország pénznemével, és persze a diadalívével.

Egy kis kiegészítés:

Európán kívül is vannak diadalívek, ezeket nem országonként vettem, csak úgy, hogy „nem Európa”, a Föld a jelképe, és dollárt tettem fizetőeszközként (leegyszerűsítve).

Tekintve, hogy Magyarországon csak egy diadalív van, a váci diadalívről 3 képet csináltam, V/1, V/2, és V/3 megjelöléssel.


 

 

 

Megjegyzések