Szám-olimpia

Olimpiai játékok.


Van téli, nyári, ifjúsági, diák, tudományos és még biztos más is, de az elvei azonosak: a kiválóságra való törekvés, az erőfeszítés öröme, az egymás iránti tisztelet, a fejlődés és sportszerűség. Akár csak az én játékomban. Ami még közös, az aranyérem elérése.

A játékot alsó tagozatos gyermekeknek ajánlom elsősorban. A fejszámolást fejleszti, játékosan. Hogy mi köze van az olimpiához? Hát nem túl sok, ha csak az nem, hogy a cél itt is az előrehaladás, a bronz, az ezüst végül az arany elérése.

A játék részei:

Egy lap, melyen egy piramis féle mező van. Felfelé 10, vízszintesen 17 részre van osztva. Egy-egy négyzet 1,5 cm oldalú. Mindegyikben egy-egy szám van, nálam 0-26-ig. Ha nagyobb gyerekeket céloz meg valaki, írjon nagyobb számokat. 

Bábok, nálam 4 db. Elkészítése 2 perc, egy-egy báb egy-egy db radír, melybe beleszúrtam egy rajzszöget. Ám más társasjáték bábuja is használható. 

Számkártyák. Nálam 36 db. Csak egyik oldalára írtam, és lefordítva kell használni. Ha valaki spórolni akar, kevesebb is elég, ha mindkét oldalára ír számot. Ez esetben, egy zacskóba kell rakni a lapocskákat, mert játék szerint, a játélkos nem láthatja a számokat, amikor választ. 

A játék menete: Mindenki választ egy bábut, majd emel egy számkártyát. Amilyen számot húz, olyan számra lép a legalsó sorban. Előfordulhat, hogy ilyen szám nincs alul, akkor meg kell várnia a követkető kört. Aztán megint húz mindenki egy számkártyát. Az új számkártya számának és amin áll a játékos számának összege, lesz a következő sorban a helye. Ha nem talál ilyen, vár a helyén, a következő menetre. Szép lassan egyre feljebb kell kerülni, ami egyre nehezebb. Viszont a kártyák között vannak mérges és mosolygós szmájlik. Ha mérgeset húz, egy sort vissza kell lépni, ha mosolygósat, egyet feljebb léphet. A használt kártyákat mindig vissza kell tenni, hogy nagyobb legyen a választék.

A cél, az arany, vagyis a legfelső négyzet megszerzése. Az győz, aki megszerzi az aranyat, de az ezüst sőt a bronz is szépen csillog, annak is örülni kell. 


 

Megjegyzések