Farsang 2023

Pillefánk és maskara.


A farsangról legtöbbünknek a bál, meg a fánk jut eszébe, nekünk nagyszülőknek meg a jelmez, illetve a jelmezkészítés. Melyik az a anagymama, aki még nem készített jelmezt?

Jelmez? Fánk? Mennyivel fontosabb, hogy tudjuk, mit is ünneplünk voltaképpen.

Leegyszerűsítve, télbúcsúztató. Vízkeresztkor, január 6-án, kezdődik el a farsang időszaka, és hamvazó szerdáig tart. Ezt az időszakot a vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik.

A legtöbb bált a „farsang farka” időszakában tartják, amely farsang utolsó három napja, és egyben télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, pl. riói karnevált, velencei karnevált. Magyarországon pedig ekkor kerül megrendezésre a farsang legnevezetesebb eseménye, a mohácsi busójárás.

Régen, nálunk, a farsang a párválasztás időszaka is volt, egyben fontos esküvői szezon, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén (farsangvasárnapkor) nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

Meg ne feledkezzünk a farsangi fánkról, az úgynevezett szalagos fánkról. Hagyomány ide, hagyomány oda, én inkább pillefánkot készítek, mert az sokkal egyszerűbb, gyorsabb, kevesebb liszttel készül, szóval szerintem egészségesebb is. 

Persze fánkoknak se szeri, se száma! Van szalagos, csöröge, pille, amerikai, túró, rózsa, bismark, bécsi, krumplis, csokis, képviselő és még sorolhatnám.

Végül, farsanghétfőn, a farsang farkának középső napján, tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, nótázhattak, férfi módra mulattak. Általában falvakban szokták megünnepelni. Forrás: csopak.hu 


A képen látható jelmezek és készítésük, valamennyi (ennél még több is) fent van a www.modernnagyi.hu oldalon. 


 

Megjegyzések